Dynuddens koloniförening är en litet koloniområde i utkanten av Motala. Där finns 42 kolonistugor med tillhörande odlingslotter och en gemensam klubblokal där medlemmarna kan använda toa och dusch. Stugorna är inga permanenta bostäder, utan små stugor på 15-20 kvadratmeter, men kan användas vid tillfälliga övernattningar sommartid.

För att få äga en kolonistuga är det två kriterier som behöver uppfyllas.

– Man ska vara Motalabo och skötsam. Sen bör man självklart vara intresserad av odling, förklarar Leif Hjort, som är ordförande i Dynuddens koloniförening.

Artikelbild

| Anne Greisman har sin kolonistuga som en fristad.

– Det är en möjlighet för oss som bor i lägenhet att kunna komma ut och odla på en idyllisk plats, säger Helena Jonsson. Hon och hennes man köpte sin kolonistuga 2013, efter tips från en kompis.

– Istället för att satsa på något stort hus som kräver en massa jobb, så köpte vi den här, berättar Helena.

Hon lyfter just kravlösheten som en av fördelarna med kolonistugan.

– Det finns inte så många måsten, utan vi kan göra saker lite när andan faller på. Sen finns det alltid någon att fråga om hjälp i odlingsfrågor, säger Helena Jonsson.

Artikelbild

| Koloniområdet består av 42 stugor och en gemensamhetslokal.

Några stugor bort har Anne Greisman sin kolonistuga. Trots små ytor har hon lyckats få plats med allt en fullstor sommarträdgård kan tänkas rymma.

– Jag bor i lägenhet, så det här är min fristad, säger Anne Greisman och berättar att hon har ett stort odlingsintresse. På tomten odlar hon bland annat sina egna tomater.

Artikelbild

| Alla kolonilotterna ser olika ut. Gemensamt för alla är att det odlas.

– Det är något visst att äta det man själv odlat, förklarar hon.