Under två veckor har representanter från LO åkt runt i länet för att träffa och informera extra anställda och sommarjobbare. Kampanjen har namnet "Facket på sommarjobbet" och har nått över tusen sommarjobbare i Östergötland.

– Sommarjobbare hör till dem som ofta hamnar i kläm på arbetsmarknaden. Det kan handla om låga löner, svartjobb eller helt enkelt uteblivna löner. Något som är bra att veta är att ett anställningsavtal är inte bara viktigt för arbetsgivaren utan även för dig som jobbar som ett arbetsbevis att du faktiskt jobbar där, säger Sofia Larsson, LO.

Genom att besöka arbetsplatser, festivaler och andra evenemang så sprider de information om vilka rättigheter, men även skyldigheter sommarjobbare har.

Artikelbild

| Häftet "Jobba!" delas ut och innehåller information om anställningars rättigheter och skyldigheter.

– Samtidigt som arbetsgivaren ska ta ansvar så måste man komma i tid och sköta arbetsuppgifter. Responsen bland anställda och arbetsgivare är alltid positiv, en del är väldigt nyfikna och ställer fler frågor, säger Sofia.

Gruppen berättar om att de är vanligaste ärendena handlar om arbetsmiljöproblem, så som utebliven rast eller att någon utför arbetsuppgifter okvalificerat.

– De flesta arbetsgivare och sommarjobbare sköter sig jättebra, det är sällan vi stöter på problem. Men det är viktigt att vi är ute och sprider information, säger Sofia.

För den som behöver hjälp finns Fackets hjälptelefon med numret: 020 56 00 56.