Planen: Bolaget vill köpa för miljoner

Sågverkskoncernen Bergs Timber vill fortsätta att växa. En avsiktsförklaring har gjorts med Fågelfors Bruk om att köpa hyvleriet.

Foto: OLOF CARLSON

Mörlunda2019-05-08 10:00

Det är en affär på 48 miljoner kronor som är förestående, och Bergs Timber lägger 30 av dem kontant, och resten i nyemitterade B-aktier.

Fågelfors Hyvleri tillverkar bränslepellets, med en årlig kapacitet av 90 000 ton och dessutom 20 000 ton värmeloggs. Förutom att hyvleriet har en kapacitet på 30 000 kubikmeter per år.

– Fågelfors Hyvleri passar bra in i vår strategi att öka vidareförädlingen, säger koncernchefen Peter Nilsson. Det ligger också fördelaktigt till i förhållande till våra svenska sågverk.

Framförallt är det pelletstillverkningen som intresserar Bergs Timber. Det är visserligen en helt ny produkt för företaget, men Peter Nilsson ser en möjlighet här att använda de egna biprodukterna.

– Läget är utmärkt, säger han, det är bara ett par mil mellan Mörlunda och Fågelfors. Och det är inte långt till de övriga sågverken heller. Så det blir inga långa transporter.

Det är dessutom en helt ny anläggning som köps in.

– De håller precis på att starta upp igen efter branden, säger Peter Nilsson. Så vi är jättenöjda med den här möjligheten att köpa en helt ny tillverkningsanläggning.

Han berättar också att Fågelfors Hyvleri har 20-talet anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor.

Den här avsiktsförklaringen gör att Bergs Timber har första tjing på affären. Eller exklusivitet som det kallas, fram till sista juni i år.

Och under den tiden är det mycket som ska lösas för att affären ska kunna gå i lås, många detaljer ska klaffa innan det är dags att skriva på.

– Vi kommer bland annat att göra en stor genomlysning av företaget, säger Peter Nilsson.

Sedan är det förstås en rad andra detaljer som ska lösas.

Bergs Timber avser att betala en del av köpeskillingen med aktier. En nyemission av B-aktier planeras. Det rör sig om totalt 5,14 miljoner aktier.I och med att man betalar köpet med aktier, kommer Fågelfors bruk att bli delägare i Bergs Timber. Affären som planeras har ungefär samma upplägg som när man köpte Norvikkoncernen för ett år sedan. Även då var aktier ett betalningsmedel.

Om det här överlåtelseavtalet blir verklighet har företagets styrelse klartecken från stämman att genomföra emissionen.

Om alla pusselbitar faller på plats, och planerna håller, kommer den här affären att genomföras 30 juni i år.

Bergs Timber, med huvudkontor i Mörlunda, vill köpa Fågelfors Hyvleri. "Det passar bra in i vår strategi att öka vidareförädlingen" säger koncernchefen Peter Nilsson.
Bergs Timber, med huvudkontor i Mörlunda, vill köpa Fågelfors Hyvleri. "Det passar bra in i vår strategi att öka vidareförädlingen" säger koncernchefen Peter Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!