Rasmus kan vinna flera priser på Guldbaggegalan

Spänningen stiger inför Guldbaggegalan. Inte minst för Rasmus Råsmark och de andra i filmkollektivet Crazy Pictures. Deras film UFO Sweden är nominerad i tre olika kategorier.

Gänget bakom filmen UFO Sweden, filmkollektivet Crazy Pictures med Mörlundabördige Rasmus Råsmark i spetsen, kan se fram mot en spännande Guldbaggegala. De är nominerade till tre priser. Bland annat till publikens pris.

Gänget bakom filmen UFO Sweden, filmkollektivet Crazy Pictures med Mörlundabördige Rasmus Råsmark i spetsen, kan se fram mot en spännande Guldbaggegala. De är nominerade till tre priser. Bland annat till publikens pris.

Foto: Pressbild

Mörlunda2023-01-11 05:30

Nu senast i klassen Publikens pris. Det kanske finaste priset av alla, tycker regissören Rasmus Råsmark, som har sina rötter i Lundtorp utanför Mörlunda.

– Det priset är folkets röst, säger han. Det är publiken som röstar fram vinnaren. Här har juryn inget att säga till om.

Det gör att det känns lite extra, att vara med bland de nominerade, tycker Rasmus Råsmark.

– Speciellt som vi har som motto att göra filmer som vi själva skulle vilja se på bio. Att bli nominerade till det priset är ett kvitto på att vi är rätt ute. 

– Så jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här nomineringen. Det är ju folkets röst som talar. Man kan rösta ända fram till 19 januari, säger han.

Sedan tidigare är filmen nominerad i ytterligare två klasser. Bästa klippning och bästa visuella effekter. 

– Det betyder mycket för oss, säger Rasmus Råsmark. Det tar trots allt tre-fyra år att få ihop en långfilm. Först ett år för att göra den möjlig med manus och finansiering, sedan ett års produktion och ytterligare ett års arbete med klippning och efterarbeten. Så det är mycket tid och energi som vi lagt ner på filmen. Då känns det bra att bli nominerad.

Så Filmkollektivet från Norrköping har all anledning att se fram mot Guldbaggegalan den 23 januari.

UFO Sweden är Crazy Pictures andra långfilm. Den hade biopremiär på självaste juldagen.

– Men juryn fick givetvis se den i förväg, för att hinna bestämma sig, säger Rasmus Råsmark.

Även kollektivets första film, Den Blomstertid Nu Kommer, blev nominerad till Guldbaggegalan när den kom 2018. 

– Så vi har varit med på galan tidigare, säger Rasmus Råsmark som dock inte vill kalla sig veteran i de här sammanhangen.

– Men man har i alla fall varit där och känt på den röda mattan.

Filmen UFO Sweden visades på RioBio i Hultsfred under julhelgen och den ursprungliga tanken var att Rasmus Råsmark skulle vara på plats och presentera sig och filmen i samband med visningen.

– Men det fick vi ställa in på grund av sjukdom. Det var verkligen tråkigt.

Han hade sett fram emot att få berätta om filmen inför en "hemmapublik".

– Jag har många släktingar kvar i trakten. Så det hade varit jätteroligt att vara där, säger Rasmus Råsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!