Jättehuset i Mörlunda – ett av de mest klickade i länet

Egentligen var det bara garaget han ville ha. Men fick med huset i affären. Nu ligger det gamla sågverkskontoret ute till försäljning.

Ett jättehus. 380 kvadratmeter i tre våningar och lika många lägenheter, berättar säljaren, Niklas Strömberg. "Det är ett fint hus, men med stort renoveringsbehov" säger han.

Ett jättehus. 380 kvadratmeter i tre våningar och lika många lägenheter, berättar säljaren, Niklas Strömberg. "Det är ett fint hus, men med stort renoveringsbehov" säger han.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2021-01-23 18:00

Niklas Strömberg från Mörlunda var egentligen bara ute efter garaget, det jättestora grannhuset ville han egentligen inte ha. Men för att få köpa dubbelgaraget, fick han ta med det också. Nu ligger jättehuset på 380 kvadratmeter i tre våningar ute till försäljning och det har blivit ett av de mest klickade i länet på Hemnet och Fastighetsbyråns nätsidor.

– Häromdagen fick jag mail om att det varit 7 500 visningar på sidorna, säger Niklas Strömberg som inte riktigt hade väntat sig ett sådant intresse.

I vilken mån intresset håller i sig hela vägen till affär, återstår att se. Men Niklas Strömberg hoppas på det bästa. Lite kräsen är han dock, när det gäller köpare.

– Jag tänker inte sälja till något fastighetsbolag, säger han.

– Jag vill att det ska vara en privatperson som köper och rustar upp huset.

Det är inne nu, att ta sig an och renovera gamla hus. Jakten är i full gång efter renoveringsobjekt.

– Det här huset är verkligen ett renoveringsobjekt, säger Niklas Strömberg som inte sticker under stol med att det finns en hel del att göra. Huset är stort, 13 rum i tre våningar, tre lägenheter och kontor.

– Men för rätt köpare kan det bli ett toppenhus, säger han, det finns många roliga detaljer bevarade. 

Som exempel nämner han det gamla sågverkskontoret som är i det närmaste helt intakt. Huset byggdes ju 1929 och har varit kontor till Smålands Sågverk, som låg tvärs över gatan från kontorshuset.

Han berättar att det finns många fina trä- och parkettgolv i huset, och med en rejäl slipning kan de bli riktigt fina.

– Det är bara synd att någon har slängt ut kakelugnarna. Man ser var de har stått, men de finns inte kvar. Jag har inte hittat dem i varje fall, säger han.

Det är inte helt ovanligt att utrivna kakelugnar stuvas undan på vinden eller i något uthus.

– Själv bor jag i disponentvillan som ligger bredvid, säger Niklas Strömberg, så just nu har jag både disponentvilla och kontor. 

De senaste åren har huset varit bostad för säsongsarbetare, vilket betyder att det stått tomt och kallt en stor del av året.

– Det går ganska illa åt ytskikten, säger han. Så det finns att göra för den som köper huset.

Men huset är fortfarande utrustat för säsongsboende, berättar han vidare. Det finns 32 sängar och köksutrustning som kan köpas till, om intresse finns.

Stora delar av det gamla sågverkskontoret är inredd med en speciell panel, som tillverkades på sågen, berättar Niklas Strömberg.
Stora delar av det gamla sågverkskontoret är inredd med en speciell panel, som tillverkades på sågen, berättar Niklas Strömberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!