De fick kotletterna levererade ända hem

Hos Mona och Gegge Ivarsson står det kotletter på menyn. Som levererats hem till dörren. I coronasmittans spår erbjuder ICA Nära Sundbergs hemleverans till alla som behöver.

Mona och Gegge Ivarsson uppskattar den utökade servicen, med att kunna få hemleverans av mat från ICA Nära Sundbergs. Butiksmedarbetaren Annette Elofsson ställer av kassarna på behörigt avstånd, för att minimera risken för smittspridning ytterligare.

Mona och Gegge Ivarsson uppskattar den utökade servicen, med att kunna få hemleverans av mat från ICA Nära Sundbergs. Butiksmedarbetaren Annette Elofsson ställer av kassarna på behörigt avstånd, för att minimera risken för smittspridning ytterligare.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-03-19 18:00

– Vi tillhör riskgruppen båda två, genom vår ålder och underliggande sjukdomar, så vi tänker att vi inte ska ha så mycket social kontakt för tillfället, säger Mona Ivarsson. 

– Så vi avstår gärna även att gå till affären, där man annars träffar rätt många människor. Det är nog rätt att tänka sig för lite extra nu och försöka minimera risken att smittas.

Annette Elofsson, butiksmedarbetare på Sundbergs, har just levererat maten Mona och Gegge beställt. Och några djupblå penséer som är tänkt att sprida lite vårkänslor. Allt ställs av på behörigt avstånd av säkerhetsskäl.

– Vi har inte bunkrat någonting, utan tagit hem mat så vi klarar oss närmaste veckan, säger Mona.

Hemleverans är egentligen inget nytt, det genomförs i samarbete med kommunen. Men i spåren av corona har servicen utökats till att gälla fler dagar och även de som tillhör riskgrupperna eller sitter i karantän.

– Hittills i veckan har vi fått närmare tio extra beställningar, säger handlare Thommie Sundberg. Vi har dessutom erbjudits hjälp med att plocka ihop varorna och köra ut dem av både PRO och en privatperson, tillägger han tacksam.

På andra håll har riskgrupperna fått egna öppettider, kan det bli aktuellt i Mörlunda?

– Jag har funderat på det, jag vill vara flexibel och göra vad jag kan för att minimera smittspridningen. Så det är inte omöjligt men jag vill utvärdera det här först. Vi har redan märkt att kunder som tillhör riskgrupperna kommer tidigt på morgonen, när det inte är så stort kundtryck.

Har ni märkt av stor hamstring?

– Inte inledningsvis, men i helgen tog det fart och somliga hyllor tömdes, säger Thommie Sundberg. Försäljningen ökade med 50 procent lördag-söndag.

I butiken träffar vi på Roswitha Obermeier, även hon från Mörlunda. Hon känner inte att hon behövt ändra sina handlarvanor.

– Jag tillhör inte riskgruppen, är ju bara 69, tillägger hon och skrattar. Däremot har jag börjat anpassa tiderna för när jag handlar, till morgonen för att undvika värsta trängseln.

ICA och Coop på andra orter märker också av att fler vill nyttja servicen.

– Vi börjar med extraöppet på morgonen för personer i riskgruppen från och med fredag, säger Roberth Sundberg på ICA Krysset i Virserum.

På Willys erbjuder man inte hemleverans.

– Vi hinner tyvärr inte med det, som det är i butiken just nu, säger butikschef Björn Gustavsson.

I spåren av corona har handlare Thommie Sundberg utökat servicen med hemleverans till  att gälla även de som tillhör riskgrupperna eller sitter i karantän.
I spåren av corona har handlare Thommie Sundberg utökat servicen med hemleverans till att gälla även de som tillhör riskgrupperna eller sitter i karantän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!