Dagen efter beskedet: "Känns som själen försvinner"

Det pratas om förlorad själ och ovisshet. Men även om framtidstro och utmaning. Känslorna är blandade hos de anställda, dagen efter nyheten att Bergs Timber sålt sina svenska sågverk.

Efter 16 års anställning på Bergs får Tobias Johansson istället Vida AB som arbetsgivare i höst. "Kärnan har ju liksom varit här tidigare, det är lite som att själen försvinner".

Efter 16 års anställning på Bergs får Tobias Johansson istället Vida AB som arbetsgivare i höst. "Kärnan har ju liksom varit här tidigare, det är lite som att själen försvinner".

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-06-18 18:32

Den samlade uppfattningen är att man inte riktigt hunnit landa i beskedet att Bergs Timber sålt bland annat sågverket i Mörlunda. En nyhet som släpptes på onsdagen.

– Det kom som en överraskning, säger platschef Anders Johansson, när vi träffas på kontoret.

undefined
Först tänkte platschef Anders Johansson på personalen, så den blir överflyttad och får ny anställning. "Vi fick direkt bra informationen av både Bergs och Vida, som har en bra plan", säger han.

 Vilken var din första tanke?

– Klart det snurrade lite tankar om framtiden. Först tänkte jag på personalen, så den blir överflyttad och får ny anställning. Så det fortsätter på samma sätt som innan. Vi fick direkt bra information av både Bergs och Vida, som har en bra plan. De frågor vi hade där och då fick svar. Sedan lär det nog komma fler frågor ju närmare övertagandet vi kommer.

I dag tycker Anders Johansson att det känns positivt.

– Det sas att verksamheten ska fortsätta på samma sätt, fast med lite nya tankar och det är ju investeringar på gång. Det känns spännande och utmanande.

Tobias Johansson är en av 45 anställda på sågverket i Mörlunda. I 16 år har han haft Bergs som arbetsgivare.

Vad snurrar i ditt huvud i dag?

– Det känns lite som att vi blir en i mängden, när vi går upp i något större. Kärnan har ju liksom varit här tidigare, det är lite som att själen försvinner. Så det är lite delade känslor.  

Känns det oroligt?

– Ja, men det är klart. Man vet ju inte direkt vad det innebär, sedan får man inte tro att det blir något negativt, utan att det blir något bra av det, säger Tobias Johansson.

undefined
"Ingen hade nog trott att Mörlunda skulle bli uppköpt. Det var ju här allt startade", säger Reino Thapper.

Reino Thapper, klubbordförande för GS-facket, är inne på samma spår – att lite av själen försvinner.

– Bergs har ju alltid varit moderbolag, nu kommer skyltarna att försvinna. Det känns lite vemodigt, men man får finna sig i saker och ting. 

Hur är de anställdas reaktion, enligt dig?

– Jag tror inte riktigt det gått in än att bolaget försvinner från orten. Ingen hade nog trott att Mörlunda skulle bli uppköpt. Det var ju här allt startade.

Personligen väljer han att tänka att försäljningen förhoppningsvis resulterar i något positivt.

– Det får visa sig i framtiden. Vida har ju sagt att de ska investera 100 miljoner kronor i de tre sågverken, Mörlunda, Vimmerby och Orrefors, säger Reino Thapper. Så det kan bli en utveckling, det går inte att komma ifrån att Vida är ett bolag som gör vinster, så det känns tryggt att det är just Vida som köpt upp Bergs.

 Vida tar över Bergs svenska sågverksrörelse den 1 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!