Bergs lovar stödja skogsentreprenörer

Brandrisken har gjort att många skogsmaskiner stått stilla under sommaren och skogsentreprenörerna har drabbats ekonomiskt. Nu meddelar både Bergs Timber och Södra att de kommer att stödja sina avtalsentreprenörer.

Vd Peter Nilsson på Bergs Timber lovar att koncernen kommer stödja de avtalsentreprenörer som fått det svårt på grund av torkan.

Vd Peter Nilsson på Bergs Timber lovar att koncernen kommer stödja de avtalsentreprenörer som fått det svårt på grund av torkan.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2018-08-15 18:00

På Bergs Timber drar vd Peter Nilsson en lättnades suck över det blötare och kyligare vädret. Sommarens torka har varit tuff för skogsentreprenörer vars verksamhet haltat.

–Jag har aldrig tittat på brandriskprognoser förut. Det har funnits en nervositet och en undran hur länge det kommer att hålla på.

I måndags gick Södra ut med att de kommer att ge kompensation till sina avtalsentreprenörer motsvarande en veckas produktionsbortfall och möjlighet till förskott. Bergs berättade under dagen att de inte går ut med några övergripande åtgärder men menar att de kommer att hjälpa sina samarbetspartners.

– Vi ser över situationen och kommer att ta hand om våra entreprenörer. Vi har sedan tidigare hjälpt några med likviditet för att se till att det fungerar för dem ekonomiskt.

Det finns inga generella svar utan vi får se vilka behoven är hos våra olika samarbetspartners som hugger åt oss.

Även för sågverkskoncernen är det viktigt att entreprenörernas produktion kommer igång så att timmertillförseln säkras.

– Normalt sätt står produktionen still mellan midsommar och mitten av juli. Så man är alltid bered på att produktionen avtar under en period. I år har vi tappat ett antal veckor av avverkning utöver det men vi hade bra med lager när vi gick in i sommaren så för oss har det inte varit någon katastrof. Sedan är det viktigt att produktionen nu kommer igång annars blir det en större påverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!