Åke Bergh var med och tog beslutet: "Känns i hjärtat"

Åke Bergh var med och tog beslutet att sälja sågverket i Mörlunda, som hans farfar grundade 1919. "Visst känns det i hjärtat. Det kommer kännas konstigt när det kommer upp en annan skylt på taket".

Det var Åke Berghs farfar Carl Fabian Berg som grundande AB CF Berg & co 1919.

Det var Åke Berghs farfar Carl Fabian Berg som grundande AB CF Berg & co 1919.

Foto: Arkivbild: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-06-21 10:00

Men – tidigare ägaren och vd:n Åke Bergh är ändå väldigt tydlig med att han är helt säker på att det är ett positivt och bra beslut att sälja sågverken i Mörlunda, Vimmerby och Orrefors till Vida AB. 

– Med tanke på de känslor jag har för företaget och de två tidigare generationer som drivit Mörlundasågen, så känns det förstås i hjärtat. Samtidigt som jag tror på det nya.

Det är drygt 100 år sedan Carl Fabian Berg startade sågverket i Mörlunda. Barnbarnet Åke Bergh kom in i företaget 1972 och satt som vd mellan 1986 till 2012/2013. Sedan dess sitter han i styrelsen.

Det betyder att du var med och tog beslutet att sälja?

– Ja, det var jag. Det var inget lätt beslut att ta, det måste jag vara ärlig och säga. Men försäljningen ger förutsättningar att satsa mer på vidareförädling. Att driva sågverk är en lågmarginalbusiness, och vi vet att det på sikt kommer behövas investeras stora pengar i sågen. Det hade inte gått att klara både och, det fanns inte ekonomiska resurser till det.

Ser du någon fara med försäljningen?

– Det handlar inte om avveckling, utan om utveckling. Det finns ingen anledning att känna oro, utan det är en naturlig förändring i tiden om företaget ska hänga med och utvecklas på ett positivt sätt. Jag är säker på att de anställda hamnat i de bästa händer och att de kommer känna trygghet i att tillhöra Vida-koncernen.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!