18 månaders fängelse för grov misshandel

Fängelse i 18 månader blev domen för den man i 30-årsåldern som misshandlade en man grovt i Mörlunda. Han döms för grov misshandel, grovt hemfridsbrott och skadegörelse.

Foto: TT

Mörlunda2018-07-02 14:51

Den tio år yngre man, som också var med den där dagen i februari förra året, döms för grov misshandel och skadestånd till skyddstillsyn med samhällstjänst 220 timmar. Rätten har tagit hänsyn till att han vid händelsen var under 20 år. Skulle fängelse istället valts som påföljd, skulle tio månader utdömts.

Enligt åtalet började allt med att de båda männen sparkade och slog på en ung kvinnas dörr, varpå den äldre av männen olovligen trängde sig in i hennes lägenhet genom att klättra upp på en balkong och slå sönder ett fönster. Enligt stämningsansökan hade kvinnan tidigare anmält de båda männen för ett grovt brott, som lades ner.

Senare träffade männen på kvinnans pojkvän och misshandlade honom illa genom att sparka och slå på honom liggande. Han fick omfattande skador, så pass att vittnen har uppgett att han var oigenkännlig direkt efter misshandeln.

De dömda har uppgett att de handlade i nödvärn, men det anser inte tingsrätten, som anser att misshandeln var grov eftersom flera angripit en och våldet utövats mot en liggande person som saknade förmåga att värja sig.

Frivården ansåg att båda männen borde dömas till skyddstillsyn, men rätten valde att döma den äldre av de båda männen till 18 månaders fängelse.

Dessutom döms männen att betala nästan 29 000 kronor i skadestånd till målsägaren och 2 000 kronor till Hultsfreds Bostäder. Den äldre av de båda männen ska dessutom betala 15 500 kronor till den kvinnliga målsägaren.

Domen kan överklagas senast den 23 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!