Det mexikanska flygvapnets plan med Evo Morales ombord landade i Mexico City vid klockan 18, svensk tid. Resan norrut blev längre än väntat då Mexiko fick medla med flera länder för att få passera genom deras luftrum med bolivianen ombord. Bland annat nekades det att tanka i Peru.

Jag vill säga er att jag är väldigt tacksam för att Mexikos president och det bolivianska folket räddat mitt liv, sade Morales vid ankomsten, enligt nyhetsbyrån EFE.

Han försäkrade dock att han inte är färdig med politiken och att han kommer att återvända till hemlandet.

Artikelbild

| Polis ställs mot demonstranter i södra La Paz på måndagen.

Ifrågasatt val

Evo Morales valde att ge upp kampen om presidentposten efter det omstridda valet den 20 oktober, där han enligt ett ifrågasatt resultat vann med hårfin marginal.

Efter flera veckors våldsamma protester landet över hade den bolivianska militären klivit in i handlingarna och uppmanat Morales att lämna sin post.

Mexikos vänsterorienterade regering meddelade kort därpå att han skulle få asyl där och skickade ett flygplan. Det hämtade Morales i staden Chimoré, ett av hans starkare fästen dit han tagit sin tillflykt.

Artikelbild

| Anhängare till Evo Morales i protest i La Paz, med Wiphala-flaggan som representerar ursprungsbefolkningar i Anderna.

Mexiko är ett av flera vänsterstyrda länder i Latin- och Sydamerika som ställer sig bakom Morales och stödjer hans version – att han i själva verket blivit utsatt för en statskupp.

Paraguay säger att man också hade kunnat ge Morales asyl, men avfärdar kuppanklagelserna.

Artikelbild

| Evo Morales med en mexikansk flagga ombord på ett plan som ska ta honom till Mexiko. Bilden släpptes av den mexikanske utrikesministern Marcelo Ebrard.

Om han avgick så är det ingen kupp, säger Paraguays president Mario Abdo.

Låst i parlamentet

I den bolivianska huvudstaden La Paz har den politiska dragkampen fortsatt.

Flera av Morales närmast allierade i regeringen och parlamentet har också hoppat av, däribland vicepresidenten, parlamentets talman och dennes vice. Det innebär att senatens andre vice talman, oppositionspolitikern Jeanine Áñez, står näst på tur att bli Bolivias ställföreträdande ledare.

Áñez säger sig vara villig att ta över och oppositionen vill formellt bifalla Morales avskedsansökan så att förberedelserna för ett nytt val kan komma igång.

Men processen står inför flera hinder: dels att Morales socialistparti Mas bojkottar det parlamentariska arbetet – och dels att parlamentarikerna har svårt att ta sig till plenum i La Paz, då trafiken står helt stilla i stora delar av landet med anledning av de senaste veckornas protester.

Militärer på gatorna

Läget är fortsatt mycket spänt på gatorna i Bolivias större städer. Militärens överbefälhavare Williams Kaliman säger att de väpnade styrkorna hjälper polisen att upprätthålla ordningen i landet, efter rapporter om fortsatta oroligheter när anhängare till Morales protesterar på gatorna.

Att armén beordras fram är känsligt, inte minst med tanke på de röster som höjts om att militärens inblandning i Morales avgång är att se som en militärkupp.