– Helst ska det vara åtta-tio minusgrader för att det ska bli riktigt bra is, säger Stefan Gustavsson som är produktionssamordnare på kommunens parkförvaltning.

Det är parkavdelningens personal som håller i slangen när det ska fixas skridskois. Det är inte så enkelt som det låter om det ska bli bra skridskoförhållanden. Mildväder är förstås värsta fienden, men även snö ställer till det.

– Det sägs att det helst ska vara klart väder också. Jag vet inte om det är solen som hjälper till att göra en blankare yta, säger Stefan.

Artikelbild

| Bröderna Elias och Isak Djärv, 5 och 8 år, och mamma Angelica Samuelsson har isen för sig själva i Hattorp där kommunen spolat.

Nu är det i alla fall hyfsad och fullt åkbar is på fyra platser i Mjölby kommun: vid idrottsplatserna i Mantorp och Väderstad, vid Lagmansskolan och i Hattorp i Skänninge.

– Sedan finns det förstås andra spolade platser som sker på enskilt initiativ eller av idrottsföreningar, säger Stefan Gustavsson.

Dit hör Normlösa där idrottsföreningen fixar is.

Förutom vädrets makter så finns det andra hot mot den perfekta skridskoisen, berättar Stefan.

– Vi har haft en del problem med att personer kastar in snö, kör moped eller går på isen innan den frusit.

Att ha bevakning av isarna efter att man spolat är inte möjligt.

Nästa vecka räknar han med att kommunen börjar göra skidspår i kommunens elljusspår. Men då krävs det 15-20 centimeter snö. Enligt SMHI ska det falla 10-15 centimeter i början av nästa vecka.