God mat i skidbacken

Nytt år och jag önskar er en riktigt god fortsättning! Tillhör ni dem som ger en massa nyårslöften? Själv lovar jag att röka mer och oftare – allt för att njutningen skall bli större detta år.

Inte mycket går upp mot att laga mat utomhus. Conny Gustafsson tipsar om mat som är smidig att ta med till skidbacken och ställa direkt på elden.

Inte mycket går upp mot att laga mat utomhus. Conny Gustafsson tipsar om mat som är smidig att ta med till skidbacken och ställa direkt på elden.

Foto:

MAT2019-01-27 12:00

Jag pratar naturligtvis om att röka kött, fisk eller grönsaker i min grillrök. Det blir en sådan magisk smak när råvaran blir rökt och grillad – gärna ganska hårt, så att ytan får lite av en kolasmak när den naturliga sötman tränger ut ur exempelvis en hel purjolök. 2018 blev ett ganska dåligt år vad gäller grillning och det gör att i alla fall jag vill ta revansch.

2019 har börjat med en massa strömavbrott runt om i landet, och fler kommer säkert, men misströsta inte! Släpa fram grillen ur förrådet, fyll på med ved och få till en fantastisk glöd. Visst det tar lite längre tid med ved än grillkol men ack så mycket godare smak det ger! Leta fram en högrev ur frysen med härligt fett inne i köttet, lägg det på grillen och låt det långbakas så de rökiga smakerna sakta får tränga in i köttet. Putta in lite vedpinnar emellanåt, gärna ved av äpple, en eller al. Stressa inte utan hitta på något annat under de timmar det tar för köttet att bli färdigt. Jag lovar att det är väl värt tiden, vem har sagt att grilla måste gå fort?

Visst, det funkar absolut med briketter också, det ska sägas.

En annan sak som jag hunnit reflektera över under början av detta år är vad vi äter vid uteaktiviteter under vintern. I slalombackar och pulkabackar grillas det en hel del korvar, jag älskar verkligen korv så det är inget dumt alternativ, men tänk dig vilka festmåltider man på ett enkelt sätt kan få med till backen. En gjutjärnsgryta fylld med ett färdigt långkok, kanske en god gulaschgryta till exempel, som ställs på den redan tända grillen som ofta finns vid familjebacken.

Eller varför inte en ugnssäker form med rostade kycklinglår och skurna morötter där allt kan ätas med fingrarna när det blivit varmt? Ställ grytan på elden så sköter den sig själv och alla kan ägna sig åt att busa i snön under tiden.

God mat ska vara enkel men lite festlig. Servera lite gott bröd till så behövs inte mycket mer.

Till sist en liten påminnelse; även om det är vinter och kalla vindar viner runt knuten så är det snart dags att börja så tomatplantor inför sommaren!

Grilla lugnt, och glöm inte att höra av er med frågor kring matlagning.

Gulasch 6 pers

900 g fläskkarré eller högrev

½ kg potatis

2 gula lök

2 vitlöksklyfta

1 tsk kummin

1 tsk paprikapulver

1 morot

1 stjälk blekselleri

1 palsternacka

4 paprikor av valfri färg

1 chilifrukt

1 lagerblad

1 tsk timjan

1 liter kalv eller oxbuljong

Olja

Salt & svartpeppar

Skär köttet i 3 cm stora tärningar, hacka det resterande i mindre bitar, fräs allt i oljan. Tillsätt sedan alla kryddor och tomatpurén och späd med buljong. Koka sedan under lock i ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Denna gryta blir godare dagen efter då alla smaker har blommat ut. Smaklig måltid!

Honungsbröd 2 st

1 pkt jäst

2 dl vatten

2 dl naturell yoghurt

½ dl olivolja

½ dl honung

1 msk salt

1 liter vetemjöl

Smula ner jästen i kallt vatten och rör ut den, tillsätt sedan resten av alla ingredienser och arbeta degen i 10 minuter i en degblandare eller för hand i 15 minuter. Degen är lite kladdig nu så som den ska vara. Låt degen vila ute i 2-3 timmar eller i kyl över natten. Ta sedan fram degen och forma till 2 limpor. Låt jäsa i 1-2 timmar och sätt sedan ugnen på 225 grader. Strö vetemjöl över limporna och snitta dem sedan, grädda av dem i ugnen i ca 30-35 min eller till en innertemperatur på 92 grader. Låt svalna helt innan ni skär upp detta goda men enkla bröd.

Kycklingklubbor att ta med på äventyr

1 st klubba per person

Timjan

Rosmarin

Vitlök

Salt

Svartpeppar

Olja

100 g potatis / pers

½ gul lök / pers

1 morot / pers

½ paprika / pers

Gnid in kycklingen med timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar, låt sedan detta stå 1 dygn i kylen så smakerna verkligen får tränga in i köttet. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med resten av grönsakerna som är skurna i ganska stora bitar så det är enkelt att äta på utflykten. Kör sedan kycklingen till en innertemperatur på 80 grader. Det tar ca 40-50 min. Låt detta svalna av om ni tänker ta med det på äventyr till skidbacken eller andra utflykter. Ställ sedan grytan med aluminumfolie över direkt på grillen. Nu kan ni åka skidor eller vad ni ämnar göra och 30 min senare är maten klar att serveras. Till detta behövs inga tallrikar, ät direkt ur formen med en gaffel, ta kycklingklubban i handen och njut. Barnen kommer älska detta Hedenhösvis att äta!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!