Leiab Fönster får rekordstor order från London

Leiab Fönster i Mariannelund har fått en order på 40 miljoner kronor – den största i fabrikens 40-åriga historia.

Efter en rekordlång process på tre år kan nu vd Johan Pettersson konstatera att Leiab Fönster tagit emot den största ordern någonsin.

Efter en rekordlång process på tre år kan nu vd Johan Pettersson konstatera att Leiab Fönster tagit emot den största ordern någonsin.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2023-02-03 12:04

Efter en rekordlång process på tre år kan Johan Pettersson, vd på Leiab Fönster AB, konstatera att företaget fått sin största order någonsin. Så sent som förra veckan var en delegation på sex personer från det engelska företaget Berkely Group i fabriken i Mariannelund.

– Det var den slutgiltiga kontrollen, de ville se så att vi har ordning och reda och kvalité på varorna.

undefined
Efter en rekordlång process på tre år kan nu vd Johan Pettersson konstatera att Leiab Fönster tagit emot den största ordern någonsin.

Allt var förberett så när förhandlingen var i hamn var det bara att trycka på knappen.

– Tillverkningen är redan i gång och den första leveransen beräknas lämna för England i nästa vecka. Vi kommer leverera i omgångar under det närmaste året.

Det är ett stort brittiskt företag som lagt ordern på 4500 fönster och fönsterdörrar och förhandskontrollen har varit omfattande.

– Det är klart att de vill vara säkra på att få ett bra fönster för annars står de där med 4500 dåliga fönster. En vanlig order hos oss brukar ligga på mellan 500 och 1000 fönster.

Miljökraven har varit omfattande och allt ingående materiel har deklarerats med ursprungsland och att det inte innehåller farliga ämnen.

– Oavsett om man bygger i Sverige eller exklusivt i London så ska det vara bra materialval. 

2015 fick Leiab sin då största order på 22 miljoner kronor – också den från London.

undefined
Projektet The Green Quarter ligger 15 kilometer från Londons stadskärna. Leiab Fönster kommer leverera fönster och fönsterdörrar till ungefär 750 lägenheter.

– Kunden har studerat de referensobjekten och utan dem hade vi inte haft chans på en så här stor order.

Innan pandemin var Johan Pettersson med kollegor på besök vid vad som tros vara Londons största byggarbetsplats. Man räknar med att bygga bostäder motsvarande en medelstor svensk stad och Berkely Group har flera nybyggnationer på gång i området.

Kan ni bli aktuella för flera storordrar?

– Jag hoppas det. Vi kommer inte vara aktuella för alla jobb, men där våra fönster passar hoppas jag att vi får fler ordrar.

undefined
När förhandlingen gick igenom i förra veckan var det bara att trycka på knappen och tillverkningen är redan i gång. "Den första leverensen beräknas lämna i nästa vecka" säger Johan Pettersson, vd på Leiab Fönster.

De beställda fönstren är av modellen Stil, Leiabs första fönstermodell som till exempel finns på en fastighet vid Stora Torget i Vimmerby,

– Det har inte hänt särskilt mycket med designen på 30-40 år men alla komponenter har naturligtvis förbättrats.

Flera av fönstren levereras med ett nytt tyskt beslag som kallas parallell öppning. Det innebär bland annat att vädringen sker med en jämn luftspalt runt fönstrets alla sidor och att det inte syns utifrån att fönstret är i vädringsläge. Det är dessutom inbrottsäkert även när det är öppet för vädring.

– Vi är de enda i Sverige som gör fönster med det beslaget så i dagsläget är det ganska exklusivt, säger Johan som dock spår att beslaget är standard om fem, tio år.

undefined
4500 fönster och fönsterdörrar av modellen Stil har beställts till det bostadsområdet i London som nu växer fram. Det är samma modell som bland annat finns på fastigheter vid Stora Torget i Vimmerby.

Trots att ordern är rekordstor menar Pettersson att det inte får någon avgörande effekt.

– 40 miljoner motsvarar fem veckors produktion hos oss, men tillsammans med andra upphandlingar som vi har gjort så tryggar det naturligtvis våra anställningar det närmaste halvåret. Vi kommer också behöva anställa en handfull personer till tillverkningen och den rekryteringen är redan igång.

Byggbranschen är en utmanande miljö. Höjda priser och osäkert världsläge har gjort att nyproduktionen har bromsat in. För att kompensera den förlusten skulle antalet fönsterbyten behöva växla upp, något som Pettersson har svårt att tro.

– Därför måste vi in på andra marknader, så som London, där man fortfarande bygger mycket nyproduktion. Hade vi inte fått den här ordern så hade vi varit i ett utsatt läge. Nu kan vi konstatera att det ser väldigt bra ut för oss de närmaste sex månaderna.

Leiab Fönster i London

2015 fick Leiab Fönster sin förra rekordstora order till London, då var värdet 22 miljoner.

Efter en process på tre år har man fått ännu en rekordorder, nu på 40 miljoner. 

Det är storföretaget Berkely Group som står för beställningen.

Beställningen motsvarar fönster och fönsterdörrar till 750 lägenheter till ett bostadsområde som beräknas bli lika stort som en medelstor svensk stad. Projektet kallas The Green Quarter.

Flera av fönstren levereras med det nya exklusiva beslaget "Parallell öppning".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!