Positivare turistsommar i Mariannelund i år

Efter en förlorad turistsäsong i fjol ser flera av aktörerna inom besöksnäringen tillbaka på en bra sommar, den andra i pandemin.

Flera lokala aktörer i Mariannelund vittnar om en positiv sommar. På Filmbyn Småland upplever man att säsongen fortfarande är igång.

Flera lokala aktörer i Mariannelund vittnar om en positiv sommar. På Filmbyn Småland upplever man att säsongen fortfarande är igång.

Foto: Emma Jansson

Mariannelund2021-09-06 15:00
undefined
Robert Glader, verksamhetschef Emilkraften, har en positiv känsla för besöksnäringen i bygden och är positivt förvånad över de många utländska gästerna.

– Känslan är, tycker jag, att det har varit en bra sommar. De jag har pratat med har varit positiva. Man kanske inte hade så höga förväntningar, så man är nöjd med något som blivit lite mittemellan, säger Robert Glader, verksamhetsledare på Emilkraften.

Vad frågar turister efter när de kommer till er?

– I år har vi inte haft någon turistbyrå, men jag hör att det handlar mycket om utomhusaktiviteter, vandringar och cykling. 

Robert menar att naturturismen fått en rejäl boost, och att man mött intresset bland annat genom upprustningen av Emil-leden tidigare i år.

– Det jag skulle säga är en liten brist i den här kommundelen är boende. Vi har pensionatet och Paj, pytt & pilsner (Sov gott B&B, reds. anm.). Man skulle önska att det fanns något mer, i stil med hur Kullagården var förr.

Julia Wirensjö på Pensionat Solhöjden menar att sommaren har varit över förväntan.

På Sov gott B&B hade man hoppats på en längre säsong.

– Förhoppningen var att det skulle bli ett lite bättre år än i fjol. Vi har haft bättre beläggning, men säsongen hos oss varade i stort sett bara en månad, säger Maria Sandebo.

Vad tror du att det beror på?

– Många har dragit sig för att åka till Sverige på grund av vårt covid-19-tänk. 2019 hade vi gäster från stora delar av världen. I år har vi haft framför allt tyskar, men ingen från Sydeuropa eller resten av världen.

– Däremot har vi haft det bättre på restaurangsidan och det är bara tack vare genomresande och turister.

undefined
Maria Sandebo som driver Sov Gott B&B och restaurang Paj, pytt & pilser har upplvet en bra belagd men kort säsong på boendet, och haft bättre tryck i restaurangen.
undefined
Flera lokala aktörer i Mariannelund vittnar om en positiv sommar. På Filmbyn Småland upplever man att säsongen fortfarande är igång.

Marie Brask är tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland. Hon kan ännu inte jämföra siffror med tidigare år, men anar en uppåtgående  trend.

Hur har sommaren varit?

– Den har varit väldigt bra. Framför allt håller den fortfarande på. Vi har gått ner lite i öppettider, men har fortfarande besökare. Många utländska, och förvånansvärt många svenskar faktiskt.

Konceptet Sju sagolika utflykter har slagit väl ut.

– Framför allt är det utländska gäster som efterfrågat kartorna, eller sällskap med hund, säger Marie och tror att det är en trygghet att ge sig ut i naturen med karta och info på sitt eget språk.

Susanne Stjernberg på Stjernbergs Skafferi haft det tufft under pandemin, men hon hoppas att det vänder nu.

– Den här sommaren har varit jättebra, nästintill som vanligt. 

Vad betyder det för er?

– Förhoppningsvis räddar det upp det hela nu. 

undefined
Susanne Stjernberg på Stjernbergs Skafferi har upplevt ett besökstryck liknande en vanlig sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!