Migrationsverkets flyktingboende får kritik

Över 100 ukrainska flyktingar har kommit till Kullagården i Mariannelund men enligt organisationen Sweden Help har två familjer lämnat boendet på grund av missnöje.

"Det har framförts klagomål och de följer vi upp för att säkerställa att det blir bra. Det är viktigt att jobba med de synpunkter som kommer in", säger Liselotte Ingesson Politis som är sektionschef för Migrationsverket Region syd

"Det har framförts klagomål och de följer vi upp för att säkerställa att det blir bra. Det är viktigt att jobba med de synpunkter som kommer in", säger Liselotte Ingesson Politis som är sektionschef för Migrationsverket Region syd

Foto: Andreas Hillergren/TT

Mariannelund2022-04-19 19:30

Förra veckan kom beskedet att Migrationsverket upphandlat ett boende i Mariannelund som ska ge 200 flyktingar tillfälligt tak över huvudet. Det handlar om privatägda Kullagården och enligt uppgifter från myndigheten har nu sammanlagt 110 flyktingar kommit dit. 

– De är inskrivna på en mottagningsenhet och den enheten ansvarar för att vara på plats med viss regelbundenhet, inte varje dag utan snarare på veckobasis eftersom vi inte har medarbetare så att det räcker. Däremot har man avstämningar på telefon, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef för Migrationsverket Region syd.

I ett inlägg på Facebook från förra veckan skriver den nystartade volontärorganisationen Sweden Help East att två flyktingfamiljer skulle lämna boendet på grund av "missnöje och kaos", samt att det saknas både stöd och förnödenheter. Liselotte Ingesson Politis känner till kritiken och menar att det är en stor utmaning att få igång ett boende på så kort tid.

– Det har framförts klagomål och de följer vi upp för att säkerställa att det blir bra. Det är viktigt att jobba med de synpunkter som kommer in. Ofta går det väldigt fort när vi tecknat avtal och det kan ta tid att hitta rutiner innan det landar på ett bra sätt när det gäller de här tillfälliga bostäderna där många människor bor, säger hon.

undefined
Vandrarhemmet Kullagården i Mariannelund kan ge tillfälligt hem åt sammanlagt 200 ukrainska flyktingar. I nuläget bor här, enlit Migrationsverket, 110 människor.

Migrationsverket gjorde upphandlingen på onsdagen i förra veckan och de första flyktingarna kom under påskhelgen. Eksjö kommun har ingen kontaktperson på plats men kommer, enligt kommundirektören, att finnas där en gång i veckan för att svara på frågor. Man har sedan tidigare föreberett informationsmaterial på ukrainska.

– Det vi nu håller på med är skola och förskola. Det är speciellt eftersom flera har fortsatt distansundervisning från Ukraina medan andra har behov av att börja skolan ganska fort, det är olika. Vi tror ändå att vi kommer att kunna reda det här relativt bra, säger Eksjös kommundirektör Tord du Rietz.

Kommundirektören säger också att man, grundat på lärdomar från 2015, vill se en jämnare fördelning.

– I Eksjö köpte Migrationsverket upp sina boenden i östra kommundelen, i Bruzaholm, Ingatorp och Mariannelund. Det är inte ett bra sätt om man tänker på integration. Nu ligger det första boendet med 200 platser i Mariannelund men det känns ändå som om att Migrationsverket har lyssnat den här gången, säger Tord du Rietz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!