Mariannelunds bio öppnar i ny regi

I flera månader har Mariannelunds bio fått hålla stängt på grund av bristande intresse att ta över verksamheten. Nu öppnar bion igen med nya arrangörer.

Biografen i Mariannelund är en av de äldsta som ännu är i drift. Här en gammaldags projektor som bevarats i salongen.

Biografen i Mariannelund är en av de äldsta som ännu är i drift. Här en gammaldags projektor som bevarats i salongen.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2022-08-25 12:30

Tidigare drevs bion i Mariannelund av Ida och Martin Österman. De meddelade i början av året att de inte längre kan fortsätta och intresset för att ta över driften var sval. I våras sändes den sista filmen på Mariannelunds bio.

Nu står det klart att biografen öppnar igen den sista augusti. Det är Kulturakademin i Mariannelund tillsammans med Filmbyn Småland som ska driva bion framöver.

– Kulturakademin i Mariannelund kommer att sköta visning av filmer och sedan kommer vi att ha hyreskontraktet. Så det är roligt, säger Ingela Nilsson Nachtweij, verksamhetschef på Filmbyn Småland.

Den första filmen som kommer att visas är Göta Kanal 4. Ingela Nilsson Nachtweij tycker att det är roligt att bion kan öppnas upp igen.

– Det är jätteviktigt och fantastiskt med en anrik bio. Det är en av Sveriges äldsta biografer, säger hon.

Kulturakademin i Mariannelund har tidigare arrangerat olika kulturevenemang och projekt. I år har de också beslutat sig för att driva biografen i Mariannelund.

Ingela Nilsson Nachtweij menar också att det är viktigt med en bio i Mariannelund. Det är också ett bra komplement till deras egna verksamhet.

– Det är jättebra att den får ett sammanhang med Filmbyn Småland, säger hon.

Under nästa vecka visas den första filmen efter den tid som biografen varit stängd. I september och oktober kommer fler filmer att visas på Mariannelunds bio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!