Kraftig smittspridning – rekordmånga smittade i länet

Den tredje vågen och den brittiska varianten av Covid 19 har tagit ett starkt grepp om Region Jönköping som noterat rekordmånga nya fall av sjukdomen de senaste två veckorna.

Smittskyddsläkaren i Region Jönköping, Malin Bengnér,  beskriver ett allvarligt läge med kraftig smittspridning i hela länet de två senaste veckorna.

Smittskyddsläkaren i Region Jönköping, Malin Bengnér, beskriver ett allvarligt läge med kraftig smittspridning i hela länet de två senaste veckorna.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2021-03-22 21:37

– Det är en kraftig smittspridning just nu. Vi har aldrig tidigare under pandemin haft så många smittade som vi har de två senaste veckorna, vecka tio och elva, så vi befinner i ett allvarligt läge, säger smittsskyddsläkare Malin Bengnér på måndagens digitala pressträff med Region Jönköping om smittspridningen.

De två senaste veckorna visar på mellan 1 400 och 1 600 nya fall per vecka runt om i regionen.

– Förra veckan testade vi 12 000 personer och cirka 14 procent visade sig positiva. Det är en av de högsta siffrorna i landet, säger hon.

Hon ser ingen särskild orsak till den intensiva smittspridningen och heller ingen särskild grupp som är mer drabbad.

– Smittan ökar i alla åldersgrupper, utom 80 plus och jag ser ingen egentlig skillnad mellan andra regioner, mer än att vi har en hög andel av den brittiska varianten, säger Malin Bengnér.

undefined
Samtliga tre sjukhus i Region Jönköping rustar nu för att få fram fler vårdplatser när rekordmånga invånare i länet smittas av framför allt den brittiska varianten av covid 19.

Sjukhusen rustar nu för att den ökade smittspridningen kommer att öka belastningen på sjukhusen.

– Vi har en till två veckor på oss att få fram fler vårdplatser för att möta den högre belastningen, säger Agneta Ståhl, direktör inom medicinsk vård.

Drygt 60 000 personer har fått minst en dos vaccin. I Eksjö kommun har 17 procent av invånarna vaccinerats.

Vaccineringen går nu in i fas 2 och först ut är de mellan 75 och 79 år som börjar vaccineras nästa vecka. Så snart en åldersgrupp är klar fortsätter man med nästa så länge det finns tillgång till vaccin.

Karta: Eksjö kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!