Inget planerat evakueringsboende i Mariannelund än

Många ukrainska flyktingar väntas komma till Sverige och varje kommun rapporterar in sina möjligheter till evakueringsboende.

Eksjö kommun ställer en idrottshall till förfogande som evakueringsboende i den väntade flyktingströmmen. Bilden är en genrebild.

Eksjö kommun ställer en idrottshall till förfogande som evakueringsboende i den väntade flyktingströmmen. Bilden är en genrebild.

Foto: Mia Karlsvärd

Mariannelund2022-03-16 09:10

– I Eksjö kommun har vi fått samma hemställan som övriga kommuner i länet om att rapportera in tillgängliga boendeplatser till Länsstyrelsen, säger Anette Stendahl, kommunikationschef på Eksjö kommun.

Kommunen rapporterade in 200 platser i förra veckan, en siffra som sänktes till 150 i måndags.

Varför?

– Det var en bedömning vi gjorde efter hand.

Kommunen ställer en idrottshall till förfogande, och det handlar med andra ord om ett kortsiktigt boende.

I andra kommuner läser man om privatpersoner som öppnar upp sina hem, hur ser ni på det?

– Den begäran vi har fått in gäller boendeplatser i kommunala verksamheter och lokaler. Ett privat åtagande är inget som varken kommunen eller Migrationsverket förmedlar. 

Eksjö kommun har inga planer på något möte med föreningsliv och privatpersoner, som man genomfört i till exempel Aneby kommun.

­– Men det finns kontakter tagna med civilsamhället om till exempel tolkhjälp och liknande språkresurser.

Hur ser planerna ut för Mariannelund, är det aktuellt med boendeplatser där?

­­– Eksjö kommun är inte ansvariga för den frågan, Migrationsverket ansvarar för mer permanenta boenden. Det vi gör är att vi ställer upp med evakueringsboende, eftersom situationen just nu kräver det, säger Anette Stendahl.

Den som vill skänka saker kan göra det via secondhand-butiken Retro. På kommunens hemsida finns en lista över vad som behövs. Man ber också allmänheten att ha tålamod då man i nuläget inte har överblick över de behov som väntas uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!