Ideell förening tar över förskola i Mariannelund

Förskolan Benjamin i Mariannelund har fått en ny huvudman. Vid årsskiftet tog den ideella föreningen FVBU över driften.

Förskolan Benjamin har i nästan 30 år drivits av Mariannelunds Frikyrkoförsamling.

Förskolan Benjamin har i nästan 30 år drivits av Mariannelunds Frikyrkoförsamling.

Foto: Förskolan Benjamin

Mariannelund2022-01-07 15:00
undefined
Förskolan Benjamin har i nästan 30 år drivits av Mariannelunds Frikyrkoförsamling.

I nästan 30 år har Centrumkyrkan i Mariannelund drivit den fristående förskolan Benjamin, som ligger i anslutning till kyrkans lokaler mitt i samhället. Men nu har Föreningen Värdefulla Barn och Ungdomar, FVBU, tagit över driften. FVBU, som driver 13 förskolor på olika platser i Sverige, har sitt huvudkontor i Norrköping.
– Det har varit en process på över ett halvår. Vi påbörjade samtalen med församlingen under våren 2021 och tog över nu, första januari, berättar Thérese Wallén, direktor för FVBU.

undefined
Thérese Wallén, direktor för FVBU, säger att det inte kommer bli så stor skillnad för barn eller personal. "Vi jobbar på ett liknande sätt"

Någon större skillnad för barnen eller personalen kommer det inte att bli, menar Thérese Wallén. Förskolan finns kvar i samma lokaler som förut och verksamheten kommer att drivas med en kristen profil även framöver. 
– Det mesta är sig likt. Vi jobbar på ett liknande sätt med mindre grupper och mycket fokus på trygghet. Men vi har tillsatt en ny rektor som sedan tidigare också är rektor för våra förskolor Fröhuset i Eksjö och Benjamin i Nässjö, säger Thérese Wallén.
Utöver den kristna profilen har FVBU även en uttalad miljöprofil.
– Vi jobbar mycket med hållbar utveckling och har en certifiering som kallas för ”Grön Flagg”. Miljöarbetet är kopplat till den kristna profilen och vår värdegrund, vi vill lära barnen att ta hand om både naturen och varandra. 

undefined
"Att lämna över driften kändes som ett naturligt steg att ta", säger Birger Karlsson, ordförande i församlingen.

Birger Karlsson, ordförande för Centrumkyrkan, berättar att församlingen är nöjd med lösningen. 
– Förskolan är efterfrågad, och vi tycker att det känns bra att det kommer att finnas en förskola med kristen profil i Mariannelund även framöver, säger han. 
De allt högre kraven på kompetens för att få driva förskola, i kombination med svårigheter att rekrytera ny rektor, bidrog till beslutet att lämna över driften. Dessutom har det krävts mycket ideellt engagemang från församlingsmedlemmar för att få verksamheten att fungera.  
– Vi har haft en del kontakt med FVBU genom åren och det här kändes som ett naturligt steg att ta. Vi har också haft kontakt med en annan förskola som föreningen tagit över och sett att det fungerat bra där, säger Birger Karlsson.  

FVBU hyr nu lokalerna av Centrumkyrkan och Birger Karlsson tror att församlingen och FVBU ska kunna ha en god relation framöver. 
– Vi kommer att ha regelbundna avstämningsmöten och hoppas att förskolepersonalen ska känna sig hemma på samma sätt som förut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!