Hur många elever har servats av Monica?

Någon hoppjerka är hon inte, Monica Leander, som slutar på Mariannelunds folkhögskola efter snudd på 47 år. ”Jag har trivts, det har varit roligt med alla fina ungdomar”.

Monica Leander har gjort många pass i serveringen på Mariannelunds folkhögskola - och de sista åren på städ. Nu är det dags för sista arbetspasset. "Jag har trivts bra med jobbet".

Monica Leander har gjort många pass i serveringen på Mariannelunds folkhögskola - och de sista åren på städ. Nu är det dags för sista arbetspasset. "Jag har trivts bra med jobbet".

Foto: Emil Jonzon

Mariannelund2020-12-18 20:05

Monica Leander kom till serveringen på Mariannelunds folkhögskola 8 januari 1974. Ett jobb hon inte sökt.

– Min fasters dotter hade egentligen fått jobbet, men så kom hon in på barnskötarutbildningen. Då ringde min faster och tipsade mig och jag tänkte att det funkar nog. Sen blev jag kvar.

Från året Monica fyllde 18 har arbetsplatsen fem minuter hemifrån funkat så bra att det inte funnits anledning att se sig om efter något annat. Nu slutar hon lite i förtid, först i november nästa år blir hon 65. 

Hon säger att hon trivts med både själva jobbet och arbetskamraterna – och alla elever. Många ansikten har det förstås blivit att hålla koll på genom åren. De flesta bor på skolans internat.

– Antalet elever som bor på internat har pendlat lite genom åren, ibland har det varit lite färre, vissa perioder runt 100 och nu är det väl ett 70-tal. En del av dem har ju aldrig bott hemifrån tidigare, så visst har de en del de vill prata om. Men i och med att det oftast är ungdomar som kommer från andra håll blir det inte att man håller kontakten genom åren. Ibland har det ordnats återvändarträffar, och det är ju väldigt kul att se vart de hamnat sen.

undefined
Monica Leander avtackades av sina kollegor med blommor och tårta. Sista arbetsdagen blir det julbord.

Omsättningen på elever är stor, i och med att många bara går en termin. Andra väljer flera kurser och stannar längre. Och för internateleverna vankas det måltider och fika från frukost till kvällsmat.

– Det är fullt upp, men väldigt roligt. I början var det även en del äldre elever på skolan, ibland 60-70-åringar. 

De senaste åren har Monica Leander jobbat som lokalvårdare.

– Efter att ha jobbat varannan helg i 45 år var det skönt att gå över till vardagar, det blir ganska stor skillnad.

Tror du att du tillhör sista generationen som stannar så här länge på en och samma arbetsplats?

– Så är det nog, idag flyttar man kanske på sig mer. Men jag har trivts med jobbet. Men samtidigt känns det förstås lite konstigt att man gjort sitt, även om det mest av allt är skönt. Men jag blir inte sysslolös, jag ser fram emot att få mer tid till mina fyra barnbarn – och att kunna gå promenader med min man i dagsljus.

Häromdagen avtackades hon av kollegorna och skolans rektor Samuel Klintefelt tycker att Monica gjort ett imponerande dagsverke:

– Monica har alltid varit otroligt trogen, lojal och pålitlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!