De satsar på nytt café: "Ska präglas av humor"

Med mat, konst, och servering från en husvagn i en vacker trädgård ska ett nytt café i Mariannelunds rektorsvilla få förbipasserande att bromsa in. "Gamla Stan kan slänga sig i väggen", säger Helén Lindqvist med ett skratt.

Helén Lindqvist och Jörgen Wolle fattade ett snabbt beslut när möjligheten att köpa rektorsvillan dök upp. Snart kan Gamla Stan slänga sig i väggen, säger hon med ett skratt.

Helén Lindqvist och Jörgen Wolle fattade ett snabbt beslut när möjligheten att köpa rektorsvillan dök upp. Snart kan Gamla Stan slänga sig i väggen, säger hon med ett skratt.

Foto: John Guthed

Mariannelund2021-03-03 08:00

Att det blev just Mariannelund var en ren slump.

– Vi arbetade uppe i Nordnorge, där jag var vd för en fiskecamp med restaurang och en massa events. Vi var på väg mot Stockholm i bilen och jag surfade runt på Hemnet, vi hade pratat om att skaffa något annat och eget, säger Helén Lindqvist.

Ögonen föll på en annons för rektorsvillan. Kunde hennes sambo och partner Jörgen Wolle tänka sig...?

Det kunde han. En vecka senare var det hundraåriga huset deras. Det där hände 2019 och sen dess har paret smitt planer, som nu tar alltmer konkreta former. Nyligen registrerades ett handelsbolag, Kanaljen café och butik, som ska driva rörelse i rektorsvillan, som också är parets bostad. 

En av många idéer är att visa konst och där är Helén Lindqvist sedan i höstas redan i gång med en parallell rörelse, Kanaljen Konst & Eventmakeri:

– Det fungerar idag som ett konstgalleri på nätet. Meningen är att arbeta med konst från kvinnor i Norden, säger Helén Lindqvist.

Caféet och butiken hoppas paret dra i gång tidigt i juni:

– Vi har kastat idéer fram och tillbaka, nu finns en plan och vi ska starta bygglovprocessen, säger Jörgen Wolle.

Han har i mer än 30 års tid arbetat som snickare och plattsättare i Stockholm och har kvar en rörelse där, samtidigt som sådana uppdrag börjar komma i Mariannelund med omnejd. Paret har också sparat ihop en buffert, för att kunna bygga upp rörelsen kring rektorsvillan, också under den pågående pandemin. Det ska bli lite cirkuskänsla över det hela, hoppas de.

– Stället ska präglas av humor, slår Helén Lindqvist fast.

En husvagn, årsmodell 1968, ska byggas om till serveringsvagn, förhoppningsvis med hjälp av fyra (Jörgens) plus två (Heléns) vuxna barn nu under våren.

Om mottagandet, som nyinflyttade utan några rötter i Mariannelund, säger de:

– Fantastiskt snälla människor här. Vi har blivit väldigt positivt bemötta.

Huset, som hyser inte mindre än sex kakelugnar, är därtill välkänt och uppskattat.

Trafiken som passerar rektorsvillan är omfattande. Det mycket närbelägna Mariannelunds karamellkokeri har 60 000 besökare sommartid och paret ser många möjligheter att samarbeta med andra arrangörer för att få besökare att bromsa in.

Så, säger Helén Lindqvist:

– Släng i dig väggen Gamla Stan! Det är i Mariannelund det händer.

Rektorsvillan i Mariannelund. Till sommaren blir här café och butik.
Rektorsvillan i Mariannelund. Till sommaren blir här café och butik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!