De ritade och sålde teckningar till förmån för Ukraina

Kusinerna Wilja Sand och Ellie Braf ville göra något för krigsdrabbade barn och sålde teckningar för flera tusen kronor.

Genom att sprida sitt initiativ på sociala medier kunde Ellie Braf och Wilja Sand i Mariannelund på bara några dagar sälja alla sina teckningar för totalt 4250 kronor. Hela summan skänkte de till SOS Barnbyar.

Genom att sprida sitt initiativ på sociala medier kunde Ellie Braf och Wilja Sand i Mariannelund på bara några dagar sälja alla sina teckningar för totalt 4250 kronor. Hela summan skänkte de till SOS Barnbyar.

Foto: Privat

Mariannelund2022-03-07 09:01

Wilja Sand och Ellie Braf är båda tio år. För två veckor sedan visste de inte särskilt mycket om landet Ukraina, men sedan kriget utbröt har de följt nyhetsrapporteringen och blivit berörda.

– Det är väldigt tråkigt att sånt här händer, tycker Ellie.

– Helt fruktansvärt, säger Wilja.

De har aldrig tidigare gjort någon insamling vid krig eller katastrofer, men fick idén genom Wiljas mamma.

– Vi åkte till Göteborg förra helgen och jag satt och ritade i bilen. När teckningen var färdig och jag visade mamma föreslog hon att jag skulle måla fler och sälja till förmån för Ukraina.

undefined
Innan kriget bröt ut visste de båda tejerna inte så mycket om landet Ukraina. Förra helgen började de rita teckningar som de sålde till förmån för krigdsdrabbade barn i Ukraina.

Wilja presenterade idén för kusinen Ellie och tillsammans målade de ungefär 50 teckningar.

– Vi målade lite olika motiv. Vi började med mycket Ukrainabilder och ukrainska flaggor, men sen blev det lite svårt att komma på motiv, säger Ellie.

Tjejerna la upp teckningarna på sin Instagram och fick draghjälp av Wiljas mamma och mormor som också delade initiativet i sina sociala medier. På bara några dagar sålde teckningarna slut. Det var nästan 40 personer som köpte teckningar, och de betalde minst 50 kronor styck för dem. De fick in 4250 kronor.

Tjejerna hade bestämt att pengarna skulle skänkas till SOS Barnbyar som fokuserar på drabbade barn. Organisationen har till exempel hjälpt till att evakuera barnshemsplacerade barn och har byar i bland annat Rumänien där flyende barn och familjer kan få bo och äta sig mätta.

– Det känns helt fantastiskt att kunna hjälpa till på det här sättet, säger Ellie.

undefined
Ellie Braf och Wilja Sand i Mariannelund är glada över att kunna hjälpa till med några tusenlappar till SOS Barnbyar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!