Bärgningsarbetet snart klart

Arbetet med bärgningen av det urspårade godståget utanför Mariannelund har varit omfattande. Men nu börjar man närma sig slutet.

Bärgningsarbetet efter olyckan med det urspårade godståget börjar nå sitt slut. Den avslutande spårbyggnationen beräknas pågå ytterligare några dagar.

Bärgningsarbetet efter olyckan med det urspårade godståget börjar nå sitt slut. Den avslutande spårbyggnationen beräknas pågå ytterligare några dagar.

Foto: Micael Rundberg

Mariannelund2018-07-25 21:00

Det är nu tio dagar sedan ett godståg med elva vagnar spårade ur vid Emarp, mellan Mariannelund och Lönneberga. När vår reporter kom till platsen beskrev han det som ett ”plockepinn” av lok, vagnar och last (till största delen bestående av stora och tunga pappersrullar).

De förberedande arbetena för att kunna börja med bärgningsarbetet inleddes direkt. En väg byggdes fram till olycksplatsen, det har röjts på platsen och den gångna helgen fanns fyra stora kranar vid spåret för att lyfta upp lok och vagnar på stora släp.

När vi besökte olycksplatsen på onsdagen pågick spårbyggnation för fullt. Den trasiga rälsen är borta och ny läggs.

– Prognosen är att tågtrafiken ska kunna börja rulla igen på måndag morgon, berättar Christian Lejon, underhållsingenjör på Trafikverket i Jönköping.

Innan trafikstart ska dock all räls synas.

– Vi har redan börjat och kommer göra det sista på söndag. Det är konstaterat att det var en solkurva som orsakade olyckan. Med den här extremvärmen och klass 2-varning utfärdad handlar det i första hand om den personliga säkerheten, säger Christian Lejon.

Även den akuta saneringen av intilliggande Silverån, som fick ta emot bränsleläckage, är avslutad.

– Vi gjorde sista dagen i den akuta saneringsfasen med grävningar och uppsugning idag (onsdag), berättar Stefan Berg, vd för Ocab i Jönköping.

– Nu avvaktar vi och väntar på att det ska bli regn och rörelse i åkanten så att länsarna som ligger kvar längre ner i ån ska samla upp det sista, säger han.

Det akuta saneringsarbetet av Silverån avslutades under onsdagen.
Det akuta saneringsarbetet av Silverån avslutades under onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!