Bakterier i Spilhammars badvatten

Vattenprover visar att bakteriehalterna är förhöjda i vattnet vid Spilhammarbadet. Nu avråder Eksjö kommun från bad.

Eva Neumann och Kirstin Lederer från Tyskland badar trots avrådan.

Eva Neumann och Kirstin Lederer från Tyskland badar trots avrådan.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-07-29 17:00
undefined
I väntan på svar på nya vattenprover finns en skylt på badplatsen som avråder från bad.

Vid Spilhammarbadet är det ovanligt lugnt. Bara en handfull personer befinner sig i vattnet, och en skylt uppsatt nära stranden skvallrar om varför – senaste provtagningen som kommunen gjorde visar på försämrad vattenkvalitet. Provsvaret tjänligt med anmärkning innebär att halten av E. kolibakterier som kan orsaka magsjuka är förhöjd. Men inte så pass hög att bad innebär någon hälsorisk. 
– Vi avråder ändå från bad. Det är inga skyhöga värden, och som vuxen kan man ju bada med munnen stängd. Men kallsupar och liknande är inte jättebra. Den som sväljer mycket vatten löper risk att få i sig bakterier, säger Ted Turesson på Eksjö kommun.
Han berättar att provsvaret kom i måndags och följdes upp med ett nytt prov under onsdagen.
– Förhoppningsvis får vi svar på det nya provet på måndag. Jag har inte varit med om att vi haft problem med den här sjön innan, så jag är lite förvånad, säger han.

undefined
Eva Neumann och Kirstin Lederer från Tyskland badar trots avrådan.

Några som trotsat varningen om E .colibakterier och kommit ner till stranden för att bada ändå är Eva Neumann och Kirstin Lederer från Tyskland, som turistar i området under några dagar. 
– Vi har hört att det avråds från bad. Men om vi förstått rätt så innebär tjänligt med anmärkning ingen större fara, säger Kirstin Lederer.
– Hade det varit riskabelt att bada hade de inte nöjt sig med en liten skylt, då hade de stängt badplatsen. Vi tycker det är så härligt här att vi badar ändå, säger Eva Neumann. 

undefined
I vanliga fall är det gott om folk på Spilhammarbadet så här års. Men lite sämre väder i kombination med bakterier i badvattnet skrämmer bort besökarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!