Aktivt Centrum flyttar till mindre lokaler

Aktivt Centrum i Mariannelund blir kvar med en fysisk lokal på orten, åtminstone några månader framåt.

Aktivt Centrum lämnar sina nuvarande lokaler i den gamla Sparbanken.

Aktivt Centrum lämnar sina nuvarande lokaler i den gamla Sparbanken.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-10-01 17:15

Föreningen Aktivt Centrum bildades 2011 som en internationell mötesplats. Man stöttar och hjälper asylsökande på olika vis och hjälper till med kontakter. Sedan 2012 har Migrationsverket betalat hyran för den lokal som föreningen haft.

Lokalen nyttjades flitigt som samlingslokal under flyktingströmmen för några år sedan då flera evakueringsboenden öppnades. Efter att antalet flyktingar minskat kraftigt och de flesta boendena avvecklats, beslutade Migrationsverket i våras att säga upp hyreskontraktet, då man inte längre anser det finns ett behov av en sådan lokal i Mariannelund.

Integrationssamordnare Birgitta Eek på Eksjö kommun bekräftar en minskad efterfrågan.

– Vi har försökt täcka upp hela kommunen och då har vi kunnat samverka med Aktivt Centrum och det har varit uppskattat. Vi har ett integrationscentrum i Eksjö men behovet är inte så stort längre. Idag är det många familjeåterföreningar, säger hon. 

Föreningen Aktivt Centrum kommer dock fortsatt att ha en fysisk lokal för sin verksamhet, till att börja med i tre månader.

– Vi flyttar kontoret till Vimmerby Tidnings gamla lokaler och kommer även ha lokalen intill, säger Birgitta Johansson, ansvarig Aktivt Centrum.

I föreningens ägo finns stora mängder kläder och skor som allmänheten skänkt, som nu ska säljas ut.

– Det som bedöms säljbart kommer vi att sälja på en loppis, berättar hon.

Nuvarande lokaler i centrum ska tömmas den här veckan.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!