25 anställda varslas på fönsterfabrik

Leiab Fönster AB i Mariannelund har varslat 25 anställda om uppsägning. Vd Johan Pettersson hoppas att alla kan återanställas till våren.

Johan Pettersson, vd på Leiab Fönster AB de senaste 12 åren, har erfarenhet av att byggkonjunkturen går i cykler.

Johan Pettersson, vd på Leiab Fönster AB de senaste 12 åren, har erfarenhet av att byggkonjunkturen går i cykler.

Foto: Roelof Stroetinga

Mariannelund2019-09-25 18:45

Leiab har nyligen fått en order värd 13 miljoner kronor.

Men antalet anställda är för stort för vintersäsongen. 23 anställda i produktionen och två tjänstemän varslas, vilket Smålandstidningen var först att rapportera om.

– Vi hoppas så få anställda som möjligt drabbas och hoppas kunna återställa till våren. Det är inte något konstigt utefter byggkonjunkturen. Vi har kämpat med lägre aktivitet det senaste året, säger Johan Pettersson. 

Företaget har idag 150 anställda efter att ha växt stadigt. Däremot har inte företaget kunnat fullfölja den plan man hade att anställa till den kapacitet som nu finns.

– 2017 fick vi tacka nej till kunder. Då skulle vi haft en mycket större fabrik. Någon gång måste man ta beslut att satsa och det är först nu allt är på plats. 

– Det kommer en ny högkonjunktur och då ska vi kunna producera mycket mer. Det kommer att behövas byggas i Sverige. Nu kommer det en lågkonjunktur emellan, det får vi acceptera, säger han.

Han berättar att det för två år sedan byggdes 60 000 lägenheter i Stockholm, men att man till nästa år väntas vara nere i en halvering. Behovet av fönster i Sverige minskar på vintern. Det har man på senare år kunnat kompensera med en marknad i Storbritannien men här påverkar nu turbulensen kring Brexit

– Stora byggbolag har gått i konkurs och ovissheten påverkar hela branschen. Det är bra om de bestämmer sig, oavsett om vad så kommer det att reda ut sig, säger han. 

Varslen träder i kraft om 2 månader.

Vi har sökt GS Facket avdelning 5.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!