Marginell prisskillnad mellan Kisas matkorgar

Skillnaderna i matpriser bland landets butiker är fortsatt stora. Det visar PRO:s stora prisundersökning för 2018, vars årliga undersökning pågått sedan 1991. I Kisas tre livsmedelbutiker är dock skillnaden marginell. Sex kronor skiljer det mellan dyraste och billigaste matkorgen.

Anders Lindh, ordförande i PRO Kisa

Anders Lindh, ordförande i PRO Kisa

Foto: Alf Wesik

KINDA2019-02-13 05:00

För en korg fylld med matvaror på Coop fick man betala 817 kronor och 77 öre. Hemköps matkorg kostade 820 kronor och 60 öre och ICA Supermarkets matkasse kostade 823 kronor och 75 öre. En skillnad på fem kronor och 98 öre.

– Det är ingen större skillnad och då kan det vara så att priset ligger marknadsmässigt rätt i Kisas butiker. Det är bra att vi har tre butiker i samhället och det viktigaste framförallt är att man handlar lokalt. Våra butiker ligger inte högre än butikerna i våra grannkommuner. Våra medlemmar gör ett bra arbete som tittar på priserna i butikerna och det är till gagn inte bara för pensionärerna, utan för alla som handlar i butikerna, säger Anders Lindh, ordförande i PRO Kisa.

900 PRO-medlemmar runt om i landet har matat in över 30 000 prisuppgifter, vilket gör det till Sveriges största, årliga jämförelse av en matkasse. I landet skiljer det 42 procent mellan den dyraste och billigaste. I Uppsala får man betala 958 kronor för en matkasse medan motsvarande i Charlottenberg kostade 673 kronor, vilket ger en skillnad på 285 koronor mellan dyraste och billigaste matkassen. Snittpriset för en varukorg i landet var 802 kronor. Totalt besöktes under en dag i höstas 700 butiker som undersöktes.

Sex kronor skiljer det för en matkasse i Kisas billigaste och dyraste butik
Sex kronor skiljer det för en matkasse i Kisas billigaste och dyraste butik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!