Många vinster med höjd dagpenning

Att ta ansvar för sin pension under hela pensionstiden är en självklarhet, menar skribenten.

Att ta ansvar för sin pension under hela pensionstiden är en självklarhet, menar skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2019-03-25 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Vimmerby lämnar i dagarna in en motion om höjd ersättning inom dagverksamheten.

Handen på hjärtat – om din chef kunde höja din lön rejält, utan att det skulle kosta någonting alls för arbetsgivaren, men låter bli – vad skulle du tycka om det?

Det är exakt vad det här handlar om.

Människor med funktionsvariation i enlighet med LSS, personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, autism, eller som fått en hjärnskada i vuxen ålder, utför i dagverksamheten meningsfulla och – även för andra – värdeskapande aktiviteter.

För detta får man en dagpenning om 52 kronor.

Med tanke på det värde som verksamheterna skapar också för andra är det ingen hög ersättning. I andra kommuner får man mer. I Hultsfred till exempel ligger dagpenningen cirka 20 kronor högre. Det underliga är att Vimmerby inte söker alla pengar som finns att söka!

Totalt uppgår dagersättningen till cirka 470 000 kronor per år för det 40-tal personer den sysselsätter. Men Vimmerby sökte förra året bara en mindre del av statliga medel man har rätt till. Därutöver kan man dessutom anmäla intresse att ta del av icke rekvirerade medel från andra kommuner.

Det finns således utrymme att höja dagersättningen utan att det skulle kosta Vimmerby en enda krona.

Människor verksamma i dagverksamheten tillhör ofta den grupp som är allra mest ekonomiskt utsatta i Sverige.

Forskning – bland annat av Alain Topor – visar att bara en liten extra inkomst att själv disponera som man vill varje månad, resulterar i ökad hälsa och välbefinnande hos individen och med det minskat behov av sjukvård och stöd.

Det skulle till och med kunna ge ett tillskott för kommunen, om man vill. Idag får man inom dagverksamheten köpa sin lunch till det rabatterade priset av 10 kronor, som dras från dagpenningen.

Med höjd dagpenning skulle man – om man vill – kunna justera det priset proportionellt utan negativa konsekvenser för någon.

Det finns således många vinster att göra, för den enskilda människan, för sjukvården, för alla oss som får del av dagverksamhetens service och för kommunen.