"Vi måste våga prata om psykisk ohälsa"

"Vi måste våga prata om psykisk ohälsa. Det har blivit bättre men ämnet är fortfarande tabubelagt".

"Vi måste våga börja prata om psykisk ohälsa, tycker Gert Månsson från organisationen Hjärnkoll, som föreläste för LO-facken på Skeppet i Målilla.

"Vi måste våga börja prata om psykisk ohälsa, tycker Gert Månsson från organisationen Hjärnkoll, som föreläste för LO-facken på Skeppet i Målilla.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-10-26 22:00

Det var budskapet när Gert Månsson från organisationen Hjärnkraft i Blekinge kom till Målilla för att hålla en föreläsning om just psykisk ohälsa.

– Det är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, sa han.

– Hälften av alla sjukskrivningar har någon form av psykiatrisk diagnos.

Gert Månsson berättade också att problemet blir allt större i takt med att tempot i samhället blir allt högre. Det blir tuffare och tuffare att hänga med och att få livspusslet att gå ihop. Med heltidsjobb, hämta och lämna på dagis, skjutsa till aktiviteter och så vidare. 

– Det gäller verkligen att lyssna på signalerna och bromsa i tid. Det och ta vara på de friskfaktorer som finns. Det kan vara saker som att ha en bra ekonomi, en trygg anställning och liknande, sade Gert Månsson.

Under kvällen på Skeppet i Målilla talade han  också om de tecken som finns. Som man kanske inte märker själv, men som kollegorna ofta ser.

– Det kan vara exempelvis en onormal trötthet. Den drabbade kanske sover dåligt. Men det kan också vara huvudvärk, eller ont i magen. Det blir ofta fysiska problem som uppstår i samband med psykisk ohälsa.

Gert Månsson besökte Målilla på inbjudan från LO-facken i kommunen.

– Det är ju skyddsombudens dag i dag, säger Tommy Rälg från GS-facket, och då ville vi göra något lite extra, och eftersom just psykisk ohälsa ökar på arbetsplatserna valde vi det ämnet.

Det blev det första seminariet, men LO-facken har planer på att det ska bli fler i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!