Tomtar, tomtar, tomtar – 90:e Loppisen för Monica

Årets julloppis på Skeppet i Målilla blev lite av ett jubileum för Monica Emdal och hennes man Lennart. Sedan loppisarna startade för många herrans år sedan, har de varit här som säljare 90 gånger.

Monica och Lennart Emdal var med som säljare på Målillaloppisen för 90:e gången. Ett svårslaget rekord.

Monica och Lennart Emdal var med som säljare på Målillaloppisen för 90:e gången. Ett svårslaget rekord.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-11-13 12:00

– Vi brukar åka hit eftersom vi träffar så många trevliga människor, säger Monica Emdal, som dukat upp försäljningsbordet med lite av varje. Bland annat egenstickade vantar och hemmabundna granriskransar.

Den sociala biten med loppisar är nog så viktig som säljande tycker både Monica och Lennart.

– Det är kul att komma hit och träffa folk, tycker Lennart. Vi brukar åka hit på sommaren också, om det inte är för varmt eller regnar.

undefined
Tomtar, tomtar, tomtar, julloppisen i Målilla blev en försmak om vad som kommer om en dryg månad.

Julloppisen är lite speciell. Det är då tomtarna kommer ner från loften och fyller försäljningsborden. Tillsammans med hembakat bröd, julgranskulor och annat som hör högtiden till. Sammantaget blir det en rejäl försmak på vad som komma skall om en dryg månad. 

undefined
Julloppisen på Skeppet har stark dragningskraft på publiken. Det blir gärna lite trångt mellan borden. Men det hör till.

Totalt var det ett 30-tal säljare som trängt ihop sig inne på Skeppet, där både stora och lilla salen togs i anspråk. Men lika fullt räckte inte utrymmet till alla. Några säljare fanns utomhus också, och de kunde glädja sig åt novembersolen och det ljumma Målillavädret.

undefined
Den sociala biten, att träffas och prata lite, är väl så viktig som försäljningen tycker besökarna.

Bosse Bergman, ordförande i folketshusföreningen Skeppet vet att berätta att julloppisen är en tradition med anor. Riktigt när det började kan han inte säga så på rak arm.

– Men det är i alla fall mer än tio år sedan, säger han. Vi har ordnat loppmarknader sedan 2009 och julloppisen kom väl till lite senare. 

Han kan också se tillbaka på en ovanligt lång loppissäsong utomhus. Hela 17 lördagar, från maj till september blev det i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!