Tillvalen på Hemgården skapade debatt

Kommunstyrelsen godkände till slut socialnämndens önskelista om tillval för utbyggnaden av Hemgården i Målilla.

Tillvalen till Hemgåden borde varit medräknade från början, tycker Åke Nilsson (KD) och får stöd från Åke Bergh (M).

Tillvalen till Hemgåden borde varit medräknade från början, tycker Åke Nilsson (KD) och får stöd från Åke Bergh (M).

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-03-06 22:00

Men det var ett beslut som orsakade en hel del debatt. Åke Nilsson (KD) och Åke Bergh (M) anser att de här tillvalen borde varit inräknade i projektet redan från första början.

– Då hade vi fått chansen att ta ställning till helheten, sa Åke Nilsson. 

– Det finns också en risk att vi får betala mer för tillvalen när de kommer till extra än om de hade varit inräknade från början, säger Åke Bergh (M).

Socialnämnden hade föreslagit att Hemgården utrustas med moderna finesser som kyla i lokalerna. En speciell bergvärmeanläggning öppnar den möjligheten. En annan del i sommarsvalkan är det monteras solskyddsglas på södersidan.  Vidare vill nämnden utrusta badrummen med justerbar inredning för att underlätta för de boende att klara sig själva.

De här uppgraderingarna bygger på prislappen med i runda tal 4,5 miljoner kronor. Vilket gör att totalkostnaden för bygget hamnar på 110 miljoner.

Kommunstyrelsen godkände satsningen, men gjorde också tillägget att vid kommande byggen ska tillvalen vägas in redan från början. Ett beslut som "Åkarna" Nilsson och Bergh lät sig nöjas med. I kombination med en protokollsanteckning.

– Första spadtaget till den här utbyggnaden är preliminärt bestämd till andra april, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C), som också berättar att den ökade byggkostnaden påverkar socialnämndens hyra. Men att det inte slår igenom till de boende. 

– De kommer inte att påverkas av höjningen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!