Stora förändringar görs kring skolan

Det är stora förändringar på gång i området kring Venhagskolan i Målilla. Ett omfattande förslag till ny detaljplan har tagits fram och nu kommer grannarna att få möjlighet att säga sitt.

Stadsarkitekt Sara Dolk berättar om de planderade ombyggnaderna som kommer att lösa en mängd problem.

Stadsarkitekt Sara Dolk berättar om de planderade ombyggnaderna som kommer att lösa en mängd problem.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-06-18 06:00

– Den nya detaljplanen kommer att gå ut på samråd, det blir första tillfället för de närmast berörda att granska den, säger stadsarkitekt Sara Dolk.

I det här läget är det främst Skeppet och Målilla GoIF som får lämna synpunkter på förslaget, som bottnar i en planerad utbyggnad av Venhagskolan med lektionssalar och ett helt nytt kök. Avsikten är att kunna göra sig av med modulbyggnaden och i stället få permanenta lokaler för särskolan. Från början var det inget stort arbete som planerades. Men efterhand har det tillkommit det ena efter det andra och till slut bestämde man sig för att ta ett helhetsgrepp om hela området.

– Det visade sig att den tänkta utbyggnaden stoppade upp passagen till bandybanan, säger Sara Dolk.

Så man fick tänka till för att hitta en lösning. Och den fanns inom räckhåll, en lösning som dessutom löser flera problem.

– Vi vill bygga en gång- och cykelväg på andra sidan Skeppet, utmed idrottsplatsen, säger Sara Dolk.

– På så sätt löser vi passagen till bandybanan, samtidigt som barnen på skolan får en säker skolväg och inte behöver gå och cykla bland bilarna.

GC-vägen blir också en direkt anslutning mellan parkeringsplatsen och bandybanan, och det finns ytterligare utrymme för publikparkering på andra sidan skolgården.

– I närheten av Solviken finns det utrymme för en stor parkeringsplats, säger Sara Dolk.

– Här finns också möjlighet att skapa bättre tillfartsvägar för leverans av varor till bandybanan.

Framför skolan planeras också en stor rundkörningsslinga för att få bättre flyt i trafiken vid hämtning och lämning.

– I Mitten kommer det att bli parkeringsplats. Men det kommer också att bli utrymme för loppisen. De kommer att kunna använda det utrymmet precis som tidigare, enda skillnaden är att det blir hårdgjort, säger Sara Dolk.

Det finns dessutom nya regler när det gäller buller som man måste ta hänsyn till vid en ombyggnation. Så för att sänka trafikbullret vid skolgården planeras ett bullerplank utmed riksvägen.

– Det ska ge barnen en bättre skolgårdsmiljö, säger Sara Dolk.

Miljö- och Byggnadsnämnden tittade närmare på förslaget till ny detaljplan vid sitt senaste sammanträde och beslutade att skicka ut det på samråd, för att få de närmaste grannars synpunkter innan det är försent att ändra.

Så här ser plankartan ut, som kommer att bli underlag för samrådet kring förändringarna vid Venhagskolan.
Så här ser plankartan ut, som kommer att bli underlag för samrådet kring förändringarna vid Venhagskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!