Om trängseln: "I det här fallet blev det inte bra"

"Vi har flera bra åtgärder för att covid-säkra sjukresor, men här överensstämmer inte kartan med verkligheten. Jag lovar lyfta frågan redan på måndag".

Peter Wretlund konstaterar att det finns bra regler kring sjuktransporterna i botten och att ambitionerna är bra. "Men i det här fallet överensstämmer inte kartan och verkligheten".

Peter Wretlund konstaterar att det finns bra regler kring sjuktransporterna i botten och att ambitionerna är bra. "Men i det här fallet överensstämmer inte kartan och verkligheten".

Foto: Anders Liljegren/arkiv

Målilla2021-03-06 07:00

Det säger Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för kollektivtrafiken. Som inleder med att han har full förståelse för att kvinnan reagerar.

Hur kan regionen tillåta någonting sådant här, i en tid när alla uppmanas göra allt som står i ens makt för att hålla nere smittspridningen?

– Det finns en väldig klokhet i hur vi försökt organiserar sjukresorna. Vi har fattat de beslut som krävs med bra, trygga åtgärder som Ellinor Adler redogör för. Plus att dialys- och onkologpatienter prioriteras för ensamåkning till och från behandling, likaså den som har ett medicinskt utlåtande. Sedan i somras erbjuds alla resenärer munskydd vid sjukresor och i december infördes munskyddskrav för samtliga förare som kör sjukresor.

– Men, tillägger han, i det här fallet överensstämmer inte kartan med verkligheten. I det här fallet blev det inte bra. Jag kan bara beklaga det.

Vi hade en liknande artikel i somras, där problemet med att sjuka kläms ihop i sjuktransporterna belystes.

Kommer det att bli en ändring nu?

– Jag kan inte utlova att det blir en totalförändring på en minut, utan jag konstaterar att vi har bra regler i botten och bra ambitioner, så för mig handlar det om att ställa följdfrågor på måndag kring detta och se till att vi försöker undvika att sådana här situationer händer igen. Det borde kanske kommit upp till ytan tidigare, men nu gäller det att tänka framåt och se till så åtgärderna efterlevs så långt det bara är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!