Nytt handelsområde gapar tomt – trots miljonsatsning

Hultsfreds kommun har satsat drygt sju miljoner kronor på det nya handelsområdet i Målilla. Men inga företag är intresserade av marken. "Det är för att det står Målilla på skylten", säger Jan Karlsson från samhällsföreningen.

Det nya handelsområdet i Målilla gapar fortfarande tomt. Inga tomter har ännu sålts på området.

Det nya handelsområdet i Målilla gapar fortfarande tomt. Inga tomter har ännu sålts på området.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2023-02-01 16:30

Vid rondellen i Målilla har ett nytt handelsområde anlagts. Detaljplanen som antogs 2015 tillåter handel, kontor och lättare industri.

Sedan våren 2015 har det funnits möjlighet att stycka av tomter på området. Marken kostar 50 kronor per kvadratmeter, sedan tillkommer bland annat anslutningskostnader.

Enligt Hultsfreds Bostäder, som sköter tomtförsäljningen, har inga tomter styckats av under de snart åtta år som marken varit till salu.

"Vi har inga förfrågningar i dagsläget", skriver Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson till Vimmerby Tidning.

undefined
Det nya handelsområdet i Målilla gapar fortfarande tomt. Inga tomter har ännu sålts på området.

Biogasmacken som byggdes för några år sedan tillhör inte handelsområdet.

– Nej, det är en egen detaljplan för drivmedelsförsäljning, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och tillägger att macken ser ut att ligga på samma område för den som passerar.

Målilla-Gårdveda samhällsförening har jobbat i många år för att handelsområdet ska bli verklighet.

– Vi har kämpat för att få till området sedan 2008, säger Jan Karlsson, kassör i samhällsföreningen.

Han tycker att kommunens arbete med att färdigställa området går långsamt.

– De har lovat och lovat att det skulle bli färdigt, men det är inte färdigt än.

undefined
2017 visade samhällsföreningens ordförande Kent Karlsson och kassör Jan Karlsson upp resultatet av en trafikmätning som föreningen gjort vid rondellen i Målilla.

Enligt Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK, påbörjades de första projekteringarna av handelsområdet 2018.

– Fram till i dag har vi gjort av med 4,8 miljoner, säger han och tillägger att ytterligare drygt två miljoner ännu inte har slutfakturerats.

Jens Karlsson summerar därför kostnaderna till cirka 6,8 miljoner kronor. Om även kostnaderna för detaljplanen räknas med landar notan på över sju miljoner kronor.

Vad har ni kvar att göra på området?

– Beroende lite på hur eventuell avstyckning blir i framtiden på västra sidan, till vänster om gatan vi har byggt, kan det bli lite mer VA-anslutningar och eventuellt en mindre dagvattendamm, säger Jens Karlsson.

Upp till åtta tomter kan styckas av på den sidan.

– Men det skulle också kunna bli en tomt, och då är det i princip klart som det är i dag. Det hänger lite på framtida försäljning av den delen. Sedan är det bara en belysningsinkoppling som är kvar. Hela den delen som är mot Virserumsvägen är klar för avstyckning av tomter.

undefined
En del arbeten återstår fortfarande att göra på det nya handelsområdet.

Vad kan slutsumman bli?

– Inkoppling av belysningen kostar kanske 20 000. Det andra är jättesvårt att bedöma. Men skulle det bli 100 procent försäljning av den ytan i åtta möjliga tomter, så är det kanske upp mot en miljon till som man behöver lägga för att lösa anslutningarna och dagvattendammen.

Enligt Jens Karlsson har det tidigare funnits intresse för tomterna ut mot Virserumsvägen.

– Om det skulle bli ett intresse framöver är det väl de tomterna som kommer att säljas först. De har ett mer attraktivt läge ut mot riksvägen.

Drotts ost från Vetlanda har tidigare visat intresse för en etablering på handelsområdet.

– Sedan valde de, av orsaker jag inte känner till, att inte fullfölja, säger Lars Rosander.

undefined
"Vi får ha tålamod", säger kommunalrådet Lars Rosander angående etableringar på handelsområdet i Målilla.

Jan Karlsson berättar att samhällsföreningen har försökt att locka företag till handelsområdet.

– Vi har varit i kontakt med några företag, som hamburgerkedjan Max. De var lite intresserade, men sedan var det väl för litet kundunderlag, säger han.

Jan Karlsson tror att det låga intresset för etableringar beror på att handelsområdet ligger i Målilla.

– I Hultsfred händer det hela tiden något nytt.

Varför tror du att företagarna inte är intresserade av Målilla?

– Jag kan inte förstå det, för det är ett jättebra område. Det är nästan 10 000 bilar som passerar varje dag. 

Han skulle gärna se att kommunen satsade på turistinformation på handelsområdet.

– Då hade det blivit en etablering, säger Jan Karlsson som även tycker att återvinningsstationen och laddstationen för elbilar ska flyttas dit.

undefined
Det nya handelsområdet i Målilla.

Trots att etableringarna har uteblivit anser Lars Rosander att det var rätt att satsa på ett handelsområde i Målilla. Han menar att området ligger strategiskt rätt vid en rondell med vägar från flera håll.

– I och med vi nu har investerat i vägar och vatten och avlopp på området borde det vara än mer attraktivt om man är ute efter en snabb byggnation, säger Rosander. 

– Men med lågkonjunktur och höga byggpriser för närvarande så kanske det dröjer en längre tid än vad det hade gjort om det hade varit fortsatt högkonjunktur.

Det nya handelsområdet i Målilla.
Det nya handelsområdet i Målilla.
Handelsområdet

Handelsområdet i Målilla består av två större områden på totalt 27 200 kvadratmeter. Detaljplanen vann laga kraft den 20 mars 2015. Därefter har det funnits möjlighet att stycka av tomter.

Området ligger i direkt anslutning till rondellen där trafik möts från riksvägarna 47/23 (Jönköping, Växjö), 23/34 (Linköping) och 34/47 (Oskarshamn, Kalmar).

Trafikmätningar har visat att antalet fordon ökar konstant i denna knutpunkt. När detaljplanen togs fram passerade cirka 6 000 fordon per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!