Frallornas dragningskraft lockar turisterna

"En toppensommar". Det tycker Petra och Christian Wiegl på det lilla, lilla bageriet i Flaten mellan Målilla och Virserum. Nu har turisterna börjat hitta hit på allvar.

En toppensommar så här långt. Petra och Christian Wiegl, som driver bageri och pizzeria i Flaten, är helnöjda. Turister och bofasta har strömmat till i sommar.

En toppensommar så här långt. Petra och Christian Wiegl, som driver bageri och pizzeria i Flaten, är helnöjda. Turister och bofasta har strömmat till i sommar.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-08-03 21:00

Sedan fem år tillbaka driver de det kombinerade bageriet och pizzerian i Flaten och nu har verksamheten tagit fart på allvar i den lilla bagarstugan på tomten. Både turister och fastboende i trakten har börjat hitta hit på allvar. Det bevisas inte minst av beställningslistan på disken, där kunderna skriver upp sig för kommande frukostfrallor, surdegsbröd och andra godsaker.

Den listan är fulltecknad bra långt i förväg.

– Det är både turister och fastboende som kommer hit och handlar, säger Petra Wiegl, inte minst tyskar och danskar som har semester i någon av stugorna runt sjön här.

Sjön, som också heter Flaten, är kantad med stugor och det är väldigt många som bor runt sjön så här års. Och som vill ha färskt bröd till frukost. Så det blir ganska tidiga morgnar för Petra Wiegl, som studsar upp i ottan, för att baka.

Sedan några år tillbaka har bageriet/pizzerian också ett samarbete med smalspårsföreningen, järnvägen går förbi alldeles utanför knuten. Det är Christian Wiegl som sköter dressinuthyrningen från Flatens nyrenoverade stationshus. Samarbetet har kommit att betyda en hel del för bageriet, eftersom det visat sig att dressincykling är bra för aptiten.

– Så vi kan göra picknickkorgar att skicka med ut, säger han.

Och när dagskiftet på stationen är över, sadlar han om och blir pizzabagare i stället. Pizzorna från landets kanske minsta pizzeria har blivit smått legendariska i trakten. Restaurangens enda bord är bokat nästan varje kväll.

– Det beror på, säger han, att vi inte har några fasta recept, utan kunden får själv bestämma vad vi ska lägga på. Likaså om kunden vill ha en tjock eller tunn botten. 

Men en fast pizza finns i sortimentet, Björkaholmspizzan.

– Den är uppkallad efter huset här, säger Christian Wiegl. Och den brukar vara ganska populär.

En kundfavorit från bageriet är surdegsbröd. Men också tyska kringlor. Petra Wiegl berättar att det är många svenskar som fastnat för de här kringlorna.

Från första början när familjen flyttade hit fanns det inga direkta planer på att starta ett bageri. Men eftersom Petra gillar att baka och att hålla på med mat, så blev det en del bullar och frallor bakade. Och grannarna som fick smala tyckte att det var gott. Sedan har det ena givit det andra och till slut föddes idén om ett eget bageri.

Frallor och egen surdeg. Det är två viktiga delar i bageriets framgångar sedan starten för fem år sedan.
Frallor och egen surdeg. Det är två viktiga delar i bageriets framgångar sedan starten för fem år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!