Cykla, vandra, klättra – nu väntar äventyret

Det stora äventyret ligger framför dem. Nicole Nilsson från Målilla och Lovisa Abrahamsson har dragit igång träningen inför resan i augusti.

Nicole Nilsson och Lovisa Abrahamsson förbereder sig för det stora äventyret. Fast då blir det andra cyklar, förstås säger Nicole Nilsson, som är Målillatjej i grund och botten.

Nicole Nilsson och Lovisa Abrahamsson förbereder sig för det stora äventyret. Fast då blir det andra cyklar, förstås säger Nicole Nilsson, som är Målillatjej i grund och botten.

Foto: Privat

Målilla2022-01-25 20:30

Och träningen kommer att behövas, de planerar en cykeltur som de räknar med ska bli 300 mil sammanlagt. Minst. 

– Vi kommer att starta i Stockholm på samma ställe som äventyraren Göran Kropp startade sin resa, när han cyklade till Nepal och besteg Mount Everest och cyklade tillbaka igen, säger Nicole Nilsson. 

Båda pluggar på äventyrs- och naturguidelinjen vid Ädelfors Folkhögskola i Holsbybrunn. Och den här expeditionen är en del i utbildningen. Hela klassen ska med till fjälls, men det är bara Nicole och Lovisa som tar cykeln. De övriga tar tåget. En resa på ett dygn ungefär.

Just nu är de båda mitt uppe i planeringsfasen. Det är mycket som måste klaffa för att en expedition av det här slaget ska fungera.

– Vi kommer att ha med oss allt som vi kommer att behöva på resan, berättar Nicole Nilsson.

Så det blir rejält lastade cyklar som rullar iväg, när det blir så dags. Med allt från mat till tält och reservdäck till cyklarna.

– Vi kommer att ta en snabbkurs i cykelreparationer också, säger Nicole Nilsson, det tror jag kommer att behövas.

undefined
Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Det är hit som cykelturen/vandringen ska gå i augusti.

Den här extraordinära cykelturen kommer som sagt att starta i Stockholm. Men eftersom Kebnekaise ligger i väglöst land kommer målet att bli Nikkaluokta, där allmän väg slutar. Sedan blir det fotvandring sista biten fram till berget. Det slutgiltiga målet för expeditionen blir sedan att ta sig upp de 2096 meterna upp till nordtoppen.

Keb, som Nicole Nilsson kallar berget, har två toppar som är ungefär lika höga. Nordtoppen som är stabilt berg, och sydtoppen som är en glaciär och varierar i höjd med årstiderna.

– Hela klassen kommer att vara med på vandringen, säger Nicole Nilsson.

Skolan och klassen har sedan länge ett samarbete med äventyrerskan Renata Chlumska, som kommer att vara med på resan och ge råd och tips om klättring.

– Det är hon som dragit igång resan, berättar Nicole Nilsson. Det är ett evenemang som kallas för Kropp Challenge, efter äventyraren Göran Kropp.

Avresan ligger dock ännu en bit fram i tiden. Tanken är att de ska komma iväg i slutet på augusti, eller i början på september, när det är som finast i fjällen.

Hela resan kommer gänget sedan att dokumentera väl och presentera på Instagram.

Men innan dess återstår massor av planering. Och inte minst träning. Det gäller ju att kroppen håller för Kropp Challenge.

Glada miner precis som det ska, när det stora cykeläventyret väntar om några månader.
Glada miner precis som det ska, när det stora cykeläventyret väntar om några månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!