I november 2023 öppnade Sarah Dams och hennes sambo Christian Schenk ett bageri hemma i villan i FÄgelfors.
â Det Ă€r ett gammalt garage som vi har byggt om, sĂ„ vi Ă€r ganska begrĂ€nsade med plats dĂ€r, sĂ€ger Sarah Dams.
Trots att Sarahs vedugnsbageri, som det heter, fÄtt en drömstart har familjen bestÀmt sig för att lÀmna bÄde FÄgelfors och Högsby kommun, vilket Oskarshamns-Tidningen var först med att berÀtta om.
â EfterfrĂ„gan Ă€r sĂ„ stor att vi behöver mer plats. Sedan kom det dĂ€r med skolan i FĂ„gelfors. I februari fick reda pĂ„ att de ska stĂ€nga skolan, sĂ€ger Sarah Dams.
Nu letar familjen efter ett hus i Hultsfreds kommun.
â Troligtvis blir det MĂ„lilla. Det Ă€r inte helt hundra Ă€n, men vi siktar pĂ„ det.
Varför har ni bestÀmt er för att flytta till Hultsfreds kommun?
â Vi har hört gott om kommunen och den ligger ganska nĂ€ra vĂ„r nuvarande kommun. Vi vill ha kvar vĂ„ra kunder och vi vill inte flytta alltför lĂ„ngt bort, och dessutom ska sonen gĂ„ pĂ„ Prolympia i Virserum, sĂ€ger Sarah Dams och tillĂ€gger:
â Vi har en del vĂ€nner som bor i Hultsfreds kommun och de har berĂ€ttat gott om er kommun.
Har ni redan varit och tittat pÄ hus?
â Ja, det har vi. Det Ă€r inte sĂ„ jĂ€ttemycket ute pĂ„ marknaden. Vi behöver nĂ„got ovanligt stort, för vi vill ha allt i ett â bageri, kafĂ© och boningshus â sĂ„ att man inte behöver köpa tvĂ„ fastigheter eller hyra nĂ„got. DĂ„ Ă€r man ganska begrĂ€nsad med det som finns pĂ„ marknaden just nu.
Sarah Dams ser MÄlilla som en ort med stor potential.
â Jag tror att det skulle kunna vara mycket mer butiker och företagande. Orten ligger ganska bra till och alla verkar passera rondellen med termometern. Vi tycker om sjĂ€lva orten, faktiskt lite mer Ă€n Virserum. Det Ă€r fint i Virserum med sjön och allting, men det kĂ€nns lite mer hemma i MĂ„lilla.
Vad tror du om efterfrÄgan pÄ ett bageri i MÄlilla?
â Jag tror att efterfrĂ„gan Ă€r ganska stor. Vi har en hel del kunder frĂ„n MĂ„lilla redan. Sedan har vi nĂ„gra kunder frĂ„n Hultsfred, Vimmerby och Virserum ocksĂ„. Man mĂ€rker att folk vill ha gott och redigt bröd, inte det dĂ€r luftiga och dĂ„liga brödet frĂ„n butikerna. Det Ă€r riktigt hantverksbröd som vi gör, utan onödiga ingredienser eller tillsatsmedel. Det Ă€r inget onödigt i vĂ„rt bröd. Det ska vara nyttigt. Man ska bli mĂ€tt pĂ„ tvĂ„ skivor bröd och inte behöva Ă€ta en halv limpa.