Miljoner ska satsas på säkrare kyrkogårdar

Staket för en miljon kronor ska göra kyrkogårdarna säkrare. Aspelands pastrorat vill storsatsa på vaktmästarnas och besökarnas säkerhet.

Järeda Kyrka blir först ut med att få staket längs vägen ner till Järnsjön. Detta för att skapa en säkrare kyrkogård och minska risken att tippa över kanten.

Järeda Kyrka blir först ut med att få staket längs vägen ner till Järnsjön. Detta för att skapa en säkrare kyrkogård och minska risken att tippa över kanten.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-07-24 09:00

På flera kyrkogårdar i pastoratet går gräsmattan i nivå med stenmurarna. Och det är lätt hänt att komma utanför kanten med en gräsklippare. Då kan det vara ett fall på ett par meter rakt ner på vägen.

– Det berättas att det har hänt en olycka, säger kyrkoherde Mikael Eriksson. Men det gick bra till slut och ingen blev skadad. Men de som såg den blev uppskakade.

Det blir också en satsning på säkerheten för besökarna. Antingen det är barn som springer omkring, eller äldre som kanske ser lite dåligt och kommer för nära kanten. Eller för vem som helst som tar ett steg för mycket. 

Först ut att få ett staket blir Järeda Kyrka utanför Järnforsen, men även Lönneberga, Mörlunda och Vena finns med på listan framöver.

– Men vi börjar i Järeda, säger Mikael Eriksson, där har vi ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd. Om alla pusselbitar faller på plats kan vi börja sätta upp staketet nästa år.

Sedan följer man efter med de övriga kyrkogårdarna på listan.

Kraven är höga för att få göra ingrepp av den här typen på kyrkogårdarna, det går inte att sätta upp vilka staket som helst. De måste fungera i en kulturhistoriskt värdefull miljö, vilket länsstyrelsen är väldigt noga med. Utseende, materialval och annat är viktigt.

Mikael Eriksson berättar att man planerar för ett staket i gjutjärn och man har hittat en tillverkare som kan tillverka, enligt kyrkans - och länsstyrelsens önskemål.

– Länsstyrelsen vill att staketet ska hämta inspiration från grindarna till kyrkogården, säger Mikael Eriksson, men det får heller inte se ut som om det är en lång rad grindar bredvid varandra. Vi behöver hitta en design som länsstyrelsen godkänner.

Han berättar också att när något görs inom kyrkan, så räknar man med att det ska finnas kvar väldigt länge.

– Det är både en styrka och en svaghet, säger han, att vi måste använda de bästa materialen i allt vi gör.

Det är som synes ett omfattande projekt som planeras. Kostnaden beräknas till dryga miljonen kronor bara för tillverkningen.

– Sedan tillkommer uppsättningen, säger Mikael Eriksson. Så den slutliga kostnaden vet vi ännu inte.

Det handlar om någonstans mellan 30 och 70 meter staket som ska sättas upp i Järeda, utmed hela gamla vägen till Järnsjön. Där går gräsmattan helt i nivå med stenmuren, och utanför den är det ett fall på närmare tre meter, rakt ner på vägen.

Även i Vena finns risken. Liksom också i Lönneberga och Mörlunda. Det är ett omfattande säkerhetsprojekt som planeras av Aspelands Pastorat.
Även i Vena finns risken. Liksom också i Lönneberga och Mörlunda. Det är ett omfattande säkerhetsprojekt som planeras av Aspelands Pastorat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!