Projektets mål: Mat ska ge näring åt landsbygden

Det handlar om att lyfta fram mathantverket och att utveckla kulturmiljöer. Projektet "Unika Historiska Kalmar Län" vill ge ett smakprov på vad länet erbjuder i form av mathantverk.

Projektledare Maja Heuer berättar om arbetet. "På varje ställe kan man få olika historiska recept", säger hon.

Projektledare Maja Heuer berättar om arbetet. "På varje ställe kan man få olika historiska recept", säger hon.

Foto: Olof Carlson

Målilla2021-06-24 14:17

Inte mindre än 13 olika mathantverkare finns med i hela norra länet, från Virserum i söder, till Odensvi i norr. Att lokalproducerad mat är stort i länet råder det ingen tvekan om. Och det är ett minst sagt varierat utbud som erbjuds. Det finns det mesta i matväg, allt från kött från Virserum och Totebo till must från Djursdala. Via ost från Lida, och mycket, mycket annat.

Under torsdagen öppnade också en utställning i matstudion hos Axelssons i Stora Aby, där mat och matlagning genom de senaste hundra åren sammanfattas, så att man kan göra sig en uppfattning om vad som åts, och äts, i våra trakter. Utställningen bjuder på allt från salt sill, till pizza och Sushi.

Och metoderna att laga maten har också ändrats, visar utställningen. Från kohorn för korvstoppning till hushållsassistenten, tillverkad i Ankarsrum.

Utställningen blir lite av startpunkten för matsafarin i norra länsdelen. Tanken är att deltagarna ska kunna åka från den ena mathantverkaren till den andra och både handla och lära. 

– Storytelling är en viktig del i safarin, berättar projektledaren Maja Heuer, som till vardags jobbar på Kalmar Läns Museum.

– På varje ställe kan man få olika historiska recept, fortsätter hon. Så man kan samla ihop en kokbok med klassiska smaker. 

På lite sikt är det meningen att det här projektet ska hjälpa till att skapa en sammanhållning för mathantverkarna, att det ska bli ett kluster som jobbar tillsammans för att locka besökare.

undefined
Från gröt till Pizza. Utställningen berättar om de lokala mattraditionerna i Kalmar län.

Jennie Leppelt, på turistbyrån i Hultsfreds kommun, gläds åt den här satsningen. Inte minst ur turist-synvinkel.

– Det är ett fantastiskt sätt att lyfta fram kulturmiljöerna i länet, en bra plattform för ett fortsatt arbete, säger hon.

Per-Inge Pettersson, själv Mörlundabonde, kommer att inviga utställningen, och han tycker att det historiska perspektivet är viktigt i sammanhanget. 

– Det betyder mycket för att känna tillhörighet. Att känna stolthet,  säger han.

undefined
Potatis har odlats på Mörlundaslätten, så utställningen passar väl hos oss, tycker Patrik och Elisabeth Axelsson, som gläds åt besöket från Maja Heuer.

Värdar för utställningen är Patrik och Elisabeth Axelsson i Stora Aby. De är både glada och entusiastiska inför den här satsningen.

– Det har odlats potatis här på Mörlundaslätten i 100 år, säger Patrik Axelsson, så det passar jättebra in här.

Han berättar också om Äpplets hus nere i Kivik, att man vill skapa något liknande för potatisen.

– Där kan vi lära oss mycket, säger han.

Mathistoria. Kohorn för korvstoppning, trä och lerkärl för förvaring.
Mathistoria. Kohorn för korvstoppning, trä och lerkärl för förvaring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!