Kampen mot vindkraften går vidare: "Många oroar sig"

När kommunen sa nej till en vindkraftpark mellan Målilla och Virserum hade föreningen Vindfrid nått sitt mål. Trodde de i höstas. Men nu går kampen mot vindkraften vidare.

Det har blåst upp till en proteststorm mot vindkraften i södra Hultsfreds kommun, säger Hjalmar Österberg, som meddelar att föreningen Vindfrid tar upp kampen.

Det har blåst upp till en proteststorm mot vindkraften i södra Hultsfreds kommun, säger Hjalmar Österberg, som meddelar att föreningen Vindfrid tar upp kampen.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2021-04-28 10:00

Det har blåst upp till något av en proteststorm i Målillatrakten och utanför Virserum den senaste tiden. Föreningen har så att säga fått ny luft under vingarna, och nya medlemmar har börjat strömma till. 

– Vi är nu 160 medlemmar, säger föreningens ordförande Hjalmar Österberg.  Det var en enig styrelse i föreningen som beslutade att vi ska jobba vidare. Vi fortsätter att kämpa. Det är ingen som vet hur långt ljudet från de 270 meter höga verken når. Några sådana har inte byggs någonstans vad jag vet. Så om de ligger utanför Målilla, eller mellan Målilla och Virserum gör detsamma för föreningen. Det är alldeles för nära i vilket fall.

– Ljudet och blixtljuset från verken kommer att bli störande i ett stort område, säger Hjalmar Österberg.

Samtidigt tar man också upp kampen mot ytterligare en vindkraftpark, den planerade storsatsningen i Tönshult, en bit söder om Virserum.

– Där är det också många som oroar sig för vad det ska bli, säger Hjalmar Österberg. Det är inte så länge sedan som en protestlista med 300 namn överlämnades till kommunen.

Målet för föreningen är att få kommunen att säga nej till båda de här vindkraftparkerna, att utnyttja sitt veto.

– Vi behöver inte visa oss så duktiga i Hultsfreds kommun, säger Hjalmar Österberg. Med biogas i Hagelsrum och med flera planerade solcellsparker bidrar vi redan till en omställning. Så vi behöver inte skämmas för att säga nej till vindkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!