Hävt förbud skapar mycket oro

Blandade känslor över att man dragit tillbaka grillförbudet. Torkan är fortfarande enorm, och vattennivåerna sjunker för var dag.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Målilla2018-07-31 18:30

Många glädjs nu över att äntligen få tända grillen igen, att få sätta tänderna i den efterlängtade, perfekt grillade och saftiga köttbiten. Men räddningstjänten värnar om att, trots att man dragit tillbaka förbudet, tänka ett eller kanske tre steg längre på riskerna – och att ha resurser på plats om en eld skulle börja sprida sig.

Det är fortfarande väldigt torrt, och räddningstjänsten får åka ut på släckningar nästan dagligen.

En som tycker att detta är väldigt obehagligt är Eva Dväring Sigurdsson.

– Jag är rädd. Redan i början av maj gick man ut med eldningsförbud, och jag ljuger inte om jag säger att det har kommit ungefär 50 milimeter regn hos oss sedan slutet av april. Jag tycker detta är dubbelmoral, säger Eva.

Räddningstjänsten uppger att man enligt statistik har samma luftfuktighetsvärden som en helt vanlig sommardag.

Trots att brandmännen ständigt oroar sig, så måste man tack vare det någonstans lätta på förbudet.

Ett möte kommer att hållas under tisdag eftermiddag där man kommer diskutera detta ärende vidare.

Det generella eldningsförbudet står fortfarande kvar, men man hoppas på att folk kan använda risktänkandet lite extra när man plockar fram grillen.

Räddningstjänsten har gått ut med ett informationsblad på sin hemsida, där man ger tips på hur man på bästa sätt kan förbereda för en släckning, samt hur man ska tänka vid en pågående grillning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!