Gammal bil dumpad på återvinningsstationen

Den har stått där ett tag nu. Och retat gallfeber på många Målillabor. En Volvo från förra århundradet har helt enkelt dumpats på återvinningen i centrala Målilla.

Lika snabbt som bilen hamnade på återvinningsstationen i Målilla. Lika snabbt försvann den därifrån genom ÖSKs försorg.

Lika snabbt som bilen hamnade på återvinningsstationen i Målilla. Lika snabbt försvann den därifrån genom ÖSKs försorg.

Foto: Olof Carlson

Målilla2021-07-25 19:00

– Vi kan inte flytta den, det skulle räknas som egenmäktigt förfarande, säger Cecilia Möller som är kommunikatör på FTI, förpacknings och tidningsinsamlingen. Vi får bara stå där med skammen att det ser för bedrövligt ut...

Det är dock väldigt ovanligt att någon dumpar en bil på en återvinningsstation på det här viset.

– Jag tror inte jag har hört talas om något sådant förut, säger Cecilia Möller, som annars har hört talas om det mesta som lämnas.

– Jag blir så ledsen när jag hör sådant här, säger hon. Vi har polisanmält det hela, mer kan vi inte göra.

Hon berättar också att städningen på återvinningsstationerna kostar företaget 150 miljoner kronor om året.

– Det är pengar som du och jag får betala när vi handlar, säger Cecilia Möller.

Registreringsnumret på den aktuella Volvon från 1999 är välkänt hos polisen. Peter Karlsson i Oskarshamn konstaterar att registrerad ägare hör hemma i mellanlänet och är en välkänd förmåga även han.

Lika snabbt som den kom dit för några veckor sedan, lika snabbt försvann den på torsdagsmorgonen.

– Det är vi som låtit flytta på den, berättar Simon Råsbacken på ÖSK. Det är han som ansvarar för att dumpade bilar tas om hand, och han förklarar hur proceduren går till.

– Vi har möjlighet att flytta på övergivna bilar, säger han. Ägaren har fått ett brev om saken och så kör vi den till en skrot. Där får den sedan stå i tre månader. Har ägaren inte hört av sig då, skrotas den. Det är ju oftast rena skrotbilar det handlar om, bilar som ingen vill ha.

Simon Råsbacken räknar med att det kostar cirka 3 000 kronor att flytta en bil på det här viset. Givetvis krävs ägaren på pengarna. Det vill säga om man hittar någon ägare som är villig att betala. Men för det mesta blir det kommunen som får stå för den notan i slutänden.

– Det är inte så ofta någon betalar, säger han. Det är ju bilar som ingen vill ha.

Och med tanke på att det är mellan 10 och 20 bilar som måste flyttas varje år, så drar kostnaden iväg för skattebetalarna.

– Det är inte jättevanligt att vi behöver flytta övergivna bilar, säger Råsbacken, men det händer titt som tätt att vi får göra det.

Just Atlantenområdet tycker vara ett populärt område att dumpa bilar på. Några har ställts på Coops parkering, andra vid Skeppet och blivit mer och mer sönderslagna, innan de fraktades bort.

Formmässigt stämmer den gamla bilen in, även om färgen är fel. Men den skulle överhuvudtaget inte lämnas på återvinningsstationen.
Formmässigt stämmer den gamla bilen in, även om färgen är fel. Men den skulle överhuvudtaget inte lämnas på återvinningsstationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!