Flydde Stockholm för att slippa våld och kriminalitet

När sonen blev oskyldigt anklagad och hotad öppnades ögonen för familjen Wetterström-Frööjd. Märsta norr om Stockholm hade blivit våldsamt och familjen tog mod till sig och flyttade till Målilla.

Hela familjen samlad på trappan till egna huset i Målilla. Längst bak sitter Elin med Sebastian, 7 år, och Johan har Saga, 14 år, framför sig. Allra längst fram sitter Emma, 11 år, och Kevin, 16 år.

Hela familjen samlad på trappan till egna huset i Målilla. Längst bak sitter Elin med Sebastian, 7 år, och Johan har Saga, 14 år, framför sig. Allra längst fram sitter Emma, 11 år, och Kevin, 16 år.

Foto: Anders J Andersson

Målilla2023-10-18 07:30

Att flytta och rycka upp hela familjen med rötterna med tonårsbarn är inte det lättaste. Det vet äkta paret Johan Frööjd och Elin Wetterström Frööjd, som båda är uppväxta i Stockholms-området.

När de flyttade från Märsta norr om Stockholm till Målilla tappade barnen kompisar och fick börja på nya skolor. Situationen för tonåringarna blev plötsligt övermäktig och det skapade en lång och jobbig period för att hålla ihop familjen.

Men alternativet att stanna kvar fanns inte på kartan.

Allt började för tre år sedan när nu 16-årige Kevin och en nära tjejkompis stod och skojbråkade. En kille som gick förbi och inte kände till ingångsvärdena i "bråket" trodde att det var på riktigt och spred att Kevin slagit tjejen.

– Folk blev väldigt arga på mig för jag kunde inte bevisa att saker inte hade hänt. Ingen trodde på mig, berättar han.

– Sedan eskalerade det därifrån och vart bara värre och värre, lägger Johan till.

Allt från 13-åringar upp till 25-åringar letade efter Kevin.

– Det var en typisk vendetta att du har gjort någonting så jag gör någonting tillbaka. Det var lite den feelingen över hela grejen, berättar Elin.

Tjejkompisen försökte inte hjälpa Kevin på något sätt. Killen som hade sett "bråket" berättade för sina storebröder och kusiner och gick på tjejen. Hon skulle bekräfta deras tes att "han slog dig eller hur?" De lade orden i hennes mun. Ingen trodde på vad Kevin sa, berättar Johan och Elin.

Situationen blev så spänd att de fick hålla Kevin hemma från skolan.

– Det var som i en film, berättar Elin om hur familjen upplevde situationen.

När Kevin var hemma hos sin biologiska mamma kunde 15-20 personer samlas utanför porten.

Saga, som nu är 14 år och Elins dotter, kunde inte umgås med sina kompisar. Även de minsta barnen drabbades, de fick inte gå till lekparken strax intill.

– Lite till och från under ett års tid kunde inte ungdomarna gå ut efter klockan sex på kvällen, berättar Johan.

undefined
Tonåringarna Saga och Kevin var de av barnen som påverkades mest av flytten från Märsta norr om Stockholm.

När familjen stod under hård press började de även fundera på vad som egentligen hänt i deras närområde med ökad brottslighet.

– Vi började prata om att det här funkar inte, vi måste lämna Stockholm, säger Johan.

Aftonbladet skrev 2020 att polisen gjort stora beslag av vapen och narkotika från det så kallade Märsta-nätverket. Gänget svarade med bilbränder. En vecka eldades 32 bilar upp, och man tände eld på kommunala byggnader.

Året därpå skrev Expressen att en barnfamilj körde fel och blev beskjutna av samma gäng. Ingen skadades mirakulöst nog trots att bilen fick skotthål.

För familjen Wetterström-Frööjd var gränsen nådd. Efter jämförelse av brottslighet och hyror hittade de på Blocket ett hus i Småland för uthyrning. Det låg på Stockholmsvägen, av alla gator, i Målilla. De ville hyra först för att se om de trivdes innan de köpte eget.

Elin och Johan skrev på hyresavtalet innan de hade klart med nya jobb.

– Hade vi inte flyttat när vi flyttade hade Kevin hamnat i ett gäng eller varit död. När vi flyttade hit sa alla hej i Målilla och vi älskade att gå runt här, berättar Elin.

Kevin hade en startsträcka på ett år trots att han snabbt fick många kompisar. Nu spelar han fotboll i A-laget och har fått pris som bäste spelare. Han har också börjat sköta skolan och läser första året på samhäll på gymnasiet.

Saga har längre uppförsbacke men har fått några kompisar. Skolan kämpar hon med.

– Det var jobbigt i början att flytta. Jag hade ju mina kompisar och det blev ny skola, nya hus och nya människor, säger Saga.

undefined
Johan Frööjd och Elin Wetterström Frööjd ångrar inte flytten från våldet i Stockholm.

Flytten till Småland inspirerade andra att flytta. Både Johans och Elins föräldrar flyttade till kommunen. Kevins biologiska mamma med familj, mormor och mormors mor drog till Mönsterås. Tre av Elins kompisar i Stockholm flyttade. En längre ut, en till Finland och en till Småland. Nu har även Elins brorson flyttat ned.

De är i stort sett nöjda med flytten. Elin, som inte har körkort men skaffat elcykel, sörjer kommunikationerna i Märsta med pendeltåg var tionde minut under högtrafik. Hon saknar H&M, Kappahl och en restaurang för att gå ut och äta en bit. Det har blivit mer näthandlande och mer planering.

Men när Elin och Johan tittar på varandra och sammanfattar är det ändå småsaker att försaka för den ökade tryggheten för familjen. Flytten var rätt beslut.

Alla väntar på att mamma Elin ska komma med filten innan de sätter sig på den kalla trappan. Hösten har kommit Målilla.
Alla väntar på att mamma Elin ska komma med filten innan de sätter sig på den kalla trappan. Hösten har kommit Målilla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!