Hemligheter från förr i Målillas gamla tingshus

Det bjuds en tidsresa från Gustav Vasas dagar och fram till modern tid, när Linus Karlsson från Målilla berättar om ortens historia.

Linus Karlsson har mycket material hemma i gömmorna. Och han hittar nya spännande fakta efter hand  som han går igenom samlingarna.

Linus Karlsson har mycket material hemma i gömmorna. Och han hittar nya spännande fakta efter hand som han går igenom samlingarna.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-08-12 12:00

Han bjuder in till historiedagar i ett av Målillas mest historiska byggnader, Tingshuset, där han kommer att föreläsa om Målilla i gången tid. Som Hembygdsforskare har han samlat på sig åtskilligt med material om både Målilla samhälle och om byarna runt omkring.

I två omgångar kommer han att berätta om både stort och smått, en föreläsning på lördagseftermiddagen 12 augusti och en repris på söndagen, för att så många som möjligt ska få chansen att lyssna.

– Det är många som har frågat mig om en föreläsning, säger Linus Karlsson och nu har jag grävt fram en hel del nytt. Bland annat ett antal tingsprotokoll från tingshuset. Risken är att en och annan blir lite chockad av vad de får höra. Och det finns annat som kommer att förbli hemligt.

– Men det finns annat också, som jag tror ingen har en aning om att det funnits, säger han.

Han kommer också att ställa ut en hel del gamla bilder och tidningsurklipp från Målilla, om både stort och smått som hänt i samhället.

Det här blir andra gången som Linus Karlsson ordnar historiedag i Målilla. Fast i år blir det två dagar i rad.

 – Förra gången var 2019, säger han, och sedan dess har jag hittat mycket nytt att prata om. Som till exempel tingsprotokollen.

Han har också en förhoppning om att sätta bollen i rullning, och knyta nya kontakter, som gör att han kan komma vidare med sin forskning. Nya detaljer kring händelser och platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!