Efter smittspårning: Det här är den gemensamma nämnaren

Smittspridningen inom Aspelands pastorat har en gemensam nämnare - Musik i sommarkväll i Järeda kyrka.

Smittspårningen har visat att tio personer med påvisat coronavirus deltagit i evenemanget ”Musik i Sommarkväll” i Järeda kyrka vid två tillfällen, den 6 och 13 augusti.

Smittspårningen har visat att tio personer med påvisat coronavirus deltagit i evenemanget ”Musik i Sommarkväll” i Järeda kyrka vid två tillfällen, den 6 och 13 augusti.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-08-20 14:07

Det framkom under torsdagen att tio personer är bekräftat smittade av covid-19 sedan de besökt kyrkan för att gå på konsert.

– Ja, det är den information som delgetts mig under torsdagen, att smittspårningen visat att alla de smittade har deltagit i evenemanget Musik i sommarkväll vid två tillfällen, den 6 och 13 augusti, bekräftar kyrkoherde Mikael Eriksson.

Enligt smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin är det totalt tio fall kopplade till utbrottet som rör Aspelands pastorat.

– Åtta finns med i vår statistik och två är utanför länet, sa hon vid torsdagens pressträffen med Region Kalmar län.

Mellan 20 och 30 personer är föremål för smittspårning på grund av utbrottet med koppling till Aspelands pastorat.

– Jag har inte den exakta siffran, men någonstans mellan 20 och 30 personer ingår i den smittspårningen nu, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon säger också att en av de som är smittade i det utbrottet nu vårdas på sjukhus.

Sedan det här uppdagats har pastoratet stängt ner sin verksamhet, samtliga anställda har försatts i karantän och berörd personal testas nu för coronaviruset.

– Ingen av de smittade är anställd i pastoratet, säger Mikael Eriksson, som beklagar det inträffade djupt. Vi följde säkerhetsföreskrifterna – antalet besökande var under 50 personer, bänkar var avspärrade för att skapa avstånd och handsprit fanns till hands. Ändå kunde smittan spridas.

Känns det jobbigt?

– Ja, jättejobbigt. Jag önskar inget hellre än att kyrkan ska vara en trygg plats. Så det är klart man blir jätteledsen när något sådant här händer. Självklart går våra tankar först till de som smittats. Vi hoppas att de blir friska snarast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!