Körde rattfull – på ombyggd åkgräsklippare

En ombyggd åkgräsklippare, en berusad man och två poliser på en motorstadion. Det låter som en osannolik uppsättning karaktärer, men de spelade alla huvudrollen i en händelse i juli i år.

Polisen fick springa efter en ombyggd åkgräsklippare på Målilla motorstadion. Bilderna har inget med händelsen att göra.

Polisen fick springa efter en ombyggd åkgräsklippare på Målilla motorstadion. Bilderna har inget med händelsen att göra.

Foto: Johan Nilsson TT/Calinge Lindberg

Målilla2022-09-23 19:30

De två poliserna var på plats på ett evenemang som hölls på Målilla motorstadion den 2 juli i år och patrullerade på campingområdet. Plötsligt fick de syn på ett fordon, en mindre trädgårdstraktor skriver en av poliserna i förundersökningen. Fordonet kommer körandes mot patrullen i hög fart. En av poliserna plockar upp sin ficklampa och lyser mot föraren och skriker "stanna!". Då gör fordonet en kraftig 180-graderssväng och ökar farten.

En av poliserna tar upp jakten till fots och lyckas springa ifatt och slita av föraren från fordonet. Även om färden tog slut för föraren så fortsatte det fordonet en bit till innan arrangörer lyckades få stopp på den. 

Fordonets förare, en man i 20-årsåldern, boende i Östergötland, vinglar kraftigt och luktar alkohol. När han blåser i polisens sållningsinstrument visar det positivt resultat. Ett beslut om omhändertagande enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) tas och mannen får följa med polisen för tillnyktring. 

På platsen berättar mannen att fordonet han kört från början varit en åkgräsklippare som byggts om. Klippaggregatet hade plockats bort och maskinen hade fått en annan motor, enligt förundersökningsprotokollet.

Vid en närmare kroppsbesiktning visade mätaren på att mannen hade 0,84 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det motsvarar ungefär 1,6 promille i blodet. 

I förhör erkänner mannen brottet och berättar att han under kvällen druckit ett flertal starköl och cider. Han säger att eftersom han kunde stå upprätt så anser han att han inte var för berusad. Anledningen till att han färdades på den ombyggda åkgräsklipparen förklarar han med att han skulle leta på sina kompisar och då tog fordonet av lathet. 

Nu åtalas mannen i tingsrätten, misstänkt för rattfylleri. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!