Årets dragplåster steppar och spelar banjo – samtidigt

John Edwin, även känd som Hillbilly från Målilla, blir årets dragplåster på nationaldagsfirandet i Hultsfreds kommun. "Jag steppar och spelar banjo samtidigt, vilket folk blir väldigt förtjusta över."

"Många känner igen mig som Hillbilly från Målilla efter första skivan", säger John Edwin, eller Peter Danielsson som han egentligen heter.

"Många känner igen mig som Hillbilly från Målilla efter första skivan", säger John Edwin, eller Peter Danielsson som han egentligen heter.

Foto: Privat

Målilla2023-05-25 11:15

För knappt två år sedan släppte Peter Danielsson, med artistnamnet John Edwin, albumet "Hillbilly från Målilla". Skivan är en hyllning till 1980-talets Småland och trakterna runt Målilla där han växte upp.

Många känner därför igen honom som Hillbilly från Målilla, vilket han inte har något emot.

– Hillbilly från Målilla är ett jättebra namn för mig, säger Peter Danielsson.

undefined
Peter Danielsson har nyligen släppt två nya skivor. Barndomen i Målillatrakten gör sig påmind även i de nya låtarna.

Han lämnade Målilla redan 1988 och bor numera i Östersund.

– Jag vill ha mycket mer spelningar i Småland och det har jag börjat få efter den här skivan.

Den 6 juni uppträder han på nationaldagsfirandet i Målilla hembygdspark med låtar från nämnda album.

– För mig är det lite häftigt och stort att spela "Hillbilly från Målilla" i Målilla på nationaldagen.

Publiken i hembygdsparken kan vänta sig banjo- och bluegrassmusik framförd av enmansbandet John Edwin. Han spelar banjo eller fiol samtidigt som han steppar, vilket många tycker är roligt att se.

– De tycker att det är ovanligt och unikt. Det är unikt i Sverige, men i staterna är det lite mer allmänt som ett partytrick att man spelar banjo och steppar. Det fanns en musiker som hette John Hartford som gjorde det på 70-talet. Därifrån har jag hämtat mycket inspiration till Hillbilly från Målilla-showen.

undefined
På nationaldagsfirandet i Målilla utlovas även musik av Rosenfors och Vena musikkårer och sång av Vena-Kristdala manskör. Årets högtidstalare är Carolina Jonsson, chef för Virserums konsthall.

Målilla har förändrats en del sedan han flyttade därifrån.

– De har lagt ner Göstas kiosk, det tycker jag är tråkigt. Sparbanken finns inte kvar, säger han och berättar att samhället även hade olika kaféer och en bokhandel när han var liten.

– Det är sådant som plattan handlar om. Saker försvinner bort och vissnar och dör. Vi kan inte göra jättemycket åt allt som förändras.

Men speedwayen och nationaldagsfirandet består.

– Jag minns att vi har varit på nationaldagen i hembygdsparken. Framför allt minns jag teaterkaféerna som vi hade i Målilla. Vi gick alltid på Målilla teaterkafé. Det var Malte Munther som höll i det. Han var teaterman och revyman.

undefined
"Många känner igen mig som Hillbilly från Målilla efter första skivan", säger John Edwin, eller Peter Danielsson som han egentligen heter.

"Hillbilly från Målilla" följdes nyligen upp med albumet "Banjomusik från Republiken Jämtland" och liveskivan "Live in Hoting".

– Jag har kommit ut med två skivor sista månaden.

Skriver du mer om Jämtland än om Målilla nu?

– Jag försöker väva ihop det också. Jag har en låt på nya skivan som heter "Malgomaj", säger Peter Danielsson och berättar att Målilla är med på ett hörn i texten, trots att låten handlar om en ort i Lappland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!