Ambitionen: Bandybanan ska bli vintersportcentrum

Det finns en stor utvecklingspotential på Venhagsvallen i Målilla. Det menar Carl-Anton Johansson som sitter i styrelsen för ägarbolaget, Venhagsvallen AB. Han vill att anläggningen ska bli ett vintersportcentrum.

Bandybanan - inte bara Bandy. Carl-Anton Johansson vill utveckla anläggningen till ett vintersportcentrum i Målilla.

Bandybanan - inte bara Bandy. Carl-Anton Johansson vill utveckla anläggningen till ett vintersportcentrum i Målilla.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-08-13 12:00

– Bandyn är en liten del av verksamheten här, säger han. Redan nu är bandybanan ett populärt utflyktsmål på vintersöndagarna när vi har allmänhetens åkning. Då brukar det komma familjer från både Vimmerby och Oskarshamn hit för att åka skridskor. Det är svårt att få tider i deras ishallar. Men här finns det chansen.

Redan nu i vinter hoppas Carl-Anton Johansson att ett första steg i utvecklingen ska bli klart. En pulkabacke för barnen. I det annars så platta området finns en rejäl bergknalle som sticker upp bakom läktaren.

– Vi får väl fylla ut och jämna till litet, säger han, och kanske ta ner några träd.

Ambitionen är också att anlägga ett litet skidspår i anslutning till bandybanan. 

– Snö har vi gott om, säger Carl-Anton Johansson. Det blir massor när isbanan hyvlas och spolas. 

Och maskiner finns för att köra ut snön. Det som behövs är mer folk som kan göra jobbet.

– Allting här görs på ideell väg, så vi måste utveckla saker och ting i den takt vi mäktar med, säger Carl-Anton Johansson, som också hoppas att man ska kunna bredda verksamheten på isbanan.

– Vi kanske kan ordna en konståkningstävling. Eller kanske isracing. Det vore lite unikt för oss, säger han.

Den förra vintern blev en riktig prövning för bolaget bakom Venhagsvallen, när elpriserna skenade. 

– Vi fick betala cirka 700 000 kronor för strömmen, fyra gånger så mycket som vanligt, säger Carl-Anton Johansson. Så det var tufft.

Men det lägger trots det inte sordin på entusiasmen. Snarare tvärtom.

Rent bandymässigt klättrade Målilla upp ett pinnhål i seriesystemet förra säsongen och ambitionen i år är att hänga kvar där, berättar Carl-Anton Johansson.

Under uppehållet pågår ett mer eller mindre konstant arbete med anläggningen, att fixa och förbättra lite varstans. Exempelvis i ismaskinsgaraget, där målningsarbetet är i full gång. Det ska bli fint till den nya ismaskinen ska flytta in.

– Fast så ny är den förstås inte, vi köpte den i Gamleby där den ställdes av för många år sedan, säger Carl-Anton Johansson. När allt sköts på ideell väg får man köpa begagnat för att få det hela att gå runt.

– Vi har dock väldigt bra stöd från kommunen, säger han.     

Den lilla gångstigen förbi läktaren upp på bergknallen ska bli pulkabacke för barnen, tycker Carl-Anton Johansson, och den kan bli färdig i år. För så fort isen är klar finns det snö.
Den lilla gångstigen förbi läktaren upp på bergknallen ska bli pulkabacke för barnen, tycker Carl-Anton Johansson, och den kan bli färdig i år. För så fort isen är klar finns det snö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!