Restriktionerna är släppta, fritt fram att gå ut igen

Det blev mycket glatt kackel när Madelene Muuki i Gårdveda äntligen kunde ställa upp dörren till hönshuset igen så att hönsen kunde gå ut igen.

Nu får hönsen komma ut igen. Jordbruksverket har blåst faran över när det gäller fågelinfluensan. För den här gången i alla fall.

Nu får hönsen komma ut igen. Jordbruksverket har blåst faran över när det gäller fågelinfluensan. För den här gången i alla fall.

Foto: Sofie Olsson

Målilla2021-06-02 14:03

Jordbruksverket har nu blåst faran över och tagit bort de restriktioner som gällt ända sedan i början på året när fågelinfluensan slog till med full kraft mot Sverige. Höns och andra tamfåglar skulle hållas inomhus, för att undvika att smittan skulle spridas. 

Trots det fick sjukdomen svåra konsekvenser för många, där hela besättningar slogs ut.

– Hönsen blev jätteglada, säger Madelene Muuki, de vill inte vara inne mer än nödvändigt. De trivs bäst när de får gå ute. Det är de vana vid sedan förut. Och nu när de äntligen fick komma ut blev det både sandbad, gräsätande och sprättande. Nu kan de äntligen ha sitt naturliga beteende. 

Madelene Muuki har 20-talet höns på gården utanför Gårdveda, mest Lohmann och Brahme. 

– Sedan är det några olika korsningar också, säger hon.

Men oavsett sort, så blev de glada för att få komma ut. Ja lite frisk luft har de ju kunnat få tidigare också, en period har de fått vistas i sin rastgård, ett mellanläge i restriktionerna.

– Då skulle mat och vatten serveras under tak, säger Madelene Muuki, men nu är det fritt fram, nu får de gå och sprätta bäst de vill. Jordbruksverket har släppt helt på restriktionerna.

Hon berättar också att hönsen värper mycket bättre när de får gå fritt. En period nu i vår, när hönsen satt inne, blev det nära nog äggstanning. Men det har rättat till sig, och när de nu kommer ut så blir det fart på värpandet igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!